Tapetul: atmosferă și căldură; clasic sau modern!

Dacă încăperea este mică, preferabile sunt motivele delicate, fine, imprimeurile de mari dimensiuni aglomerând vizual spaţiul

0

Modalitate alternativă de finisare şi decorare, tapetul revine în forţă în topul preferinţelor, prezentând în momentul actual un nou look şi variate îmbunătăţiri funcţionale. Dacă doriţi personalizarea unei încăperi sau evidenţierea unui detaliu cu ajutorul tapetului, există reguli utile cu care trebuie să vă înarmaţi în eventualitatea achiziţionării.

Tapetul are un important rol decorativ în orice amenajare. Aplicarea lui chiar pe un singur perete al unei încăperi poate schimba total spaţiul. De exemplu, în cazul în care se aleg modele în culori puternice, în contrast cu restul încăperii. Deasemenea în cazul formelor bine delimitate sau poate aduce o pată de culoare când se folosesc culori calde, combinaţii de culori pastelate, texturi fine.

La fel, poate fi folosit şi pentru a pune în evidenţă anumite piese de mobilier.

Se foloseşte foarte mult tapetul de vinil. Acesta se aplică foarte bine pe perete, are textură mai groasă şi este super lavabill, Este ]ncadrat la gradul 4 de spălare şi de trafic,  poate rezista şi în spaţii unde este umiditate sau se fumează. Se prezintă în foarte multe combinaţii de culori, inserţii sau aplicaţii, care sunt aproape imposibil de realizat pe suport de hârtie.

Se foloseşte şi tapetul textil, de mătase sau bambus. Nu are aceleaşi proprietăţi ca şi cel de vinil (spre exemplu nu este lavabil, este mai puţin rezistent în timp), dar are un puternic rol estetic.

Tipuri de tapet

În principiu, există două categorii de tapet cu suprafaţă imprimată şi cu textură în relief ce poate fi vopsită. La acestea se adaugă o altă împărţire, în tapete lavabile sau non-lavabile.

Tipul standard de tapet nu este lavabil; acesta se poate curăţa cu ajutorul unei cârpe ude, fără să faceţi apel la detergenţi, căci aceştia pot deteriora serios suprafaţa.

Atenţie! Tapetele ce nu se pot spăla necesită o grijă specială în cursul instalării, pentru a nu se păta cu adezivi speciali de lipire. În acest caz scoaterea petelor va fi dificilă. Tapetul lavabil este mai rezistent la apă şi la pete, datorită acoperirii cu un strat protector transparent. Acesta este tolerant la uzul detergenţilor uşori, rămânând însă sensibil la frecare (în cazul mutării mobilei, spre exemplu) şi la detergenţi concentraţi.

Inconvenientul principal al acestui tip de tapet este reprezentat de rezistenţa întâmpinată la dezlipire, tocmai din pricina acoperirii protectoare ce permite impermeabilizarea suprafeţei.

Pentru a reuşi decopertarea, textura trebuie perforată şi zgâriată înainte de dezlipire.

tapet bambus

PONT: Cât cumpărăm?

Ca regulă generală, necesarul de tapet se calculează evaluând suprafaţa de acoperit în metri pătraţi şi adăugând un supliment de 15-20%, ce reprezintă eventualele pierderi şi decupaje greşite ale materialului.

Ce alegem?

Oferta comercială prezintă o paletă largă de posibilităţi decorative şi de calităţi funcţionale. Astfel un mic ghid descriptiv al varietăţilor de tapet cu avantajele şi dezavantajele caracteristice vă va facilita, cu siguranţă, alegerea.

Cum alegem?

Pentru a alege bine tapetul, trebuie să aveţi în vedere încăperea ce va fi decorată şi să stabiliţi rezultatul acoperirii.

  • Dacă încăperea este mică, preferabile sunt motivele delicate, fine, imprimeurile de mari dimensiuni aglomerând vizual spaţiul.
  • Aceeaşi regulă este valabilă şi dacă aveţi obstacole de ocolit (dulapuri încastrate, uşi, ferestre etc.). Un imprimeu mare va fi segmentat în mod repetat, ceea ce va întrerupe continuitatea desenului, iar efectul nu va fi tocmai cel scontat.
  • Pentru camerele mici, tapetul cu reflexe metalice se va dovedi o alegere inspirată. Acesta reflectă lumina şi oferă senzaţia unui spaţiu mai larg.
  • Dacă plafonul este foarte jos, optaţi pentru o acoperire cu linii verticale, pentru că acestea alungesc aparent pereţii.
  • Pus orizontal, acelaşi tapet în dungi va crea un efect optic de augmentare a unui spaţiu mic.
  • Nu este recomandată acoperirea cu tapet a mai multor încăperi, în special cu motive şi cromatică diferite. Efectul de ansamblu va fi unul haotic.
  • Dacă aţi ales îmbrăcarea unui perete în tapet cu motive, fie ele mici sau mari, evitaţi să suplimentaţi desenul cu un tablou. Dacă totuşi o faceţi, aveţi grijă ca rama acestuia să prezinte o cromatică neutră.

– Puteţi evidenţia cu succes cu ajutorul tapetului doar o porţiune privilegiată ce trebuie pusă în evidenţă.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here