Salcȃmul, planta americană care a cucerit lumea

0

Salcȃmul (Robinia pseudoacacia) este o plantă originară din America de Nord care a fost introdusă ȋn Asia și Europa fiind apreciată pentru lemnul său rezistent și creșterea rapidă.

Numele știinţific al speciei amintește de Jean Robin, grădinar la curtea regală a Franței în secolul XVII care a contribuit la răspȃndirea sa pe continentul nostru.

Salcȃmul crește drept, avȃnd aspect columnar și ajunge la o ȋnălţime de 25-30 m. Trăiește în jur de 100 de ani.

Crengile sale prezintă ţepi, iar frunzele sunt penat compuse, cu foliole ovale care au margini drepte.

Florile grupate ȋn ciorchini, au un parfum ameţitor și rezistă 8-12 zile. Ȋnflorirea are loc ȋn luna mai atrăgȃnd o mulţime de albine.

Apicultorii sunt deosebit de interesaţi de această specie cu producţie mare de nectar. Ȋn funcţie de temperatură, presiune atmosferică și umiditate, se pot obţine recolte de pȃnă la 1100-1700 kg miere la hectar.

Florile de salcȃm sunt comestibile fiind folosite la aromarea unor băuturi, la obţinerea unui sirop delicios și prepararea unor dulciuri, celebrele gogoși cu flori de salcȃm fiind una dintre atracţiile culinare ale primăverii.

Fructele sunt păstăi cu seminţe negre, lucioase. Acestea pot rămȃne ȋn stadiu inactiv pȃnă la 10 ani.

Citește și: Salcamul galben un copac cu flori frumoase, dar otravitor   

Salcȃmul-ȋngrijire

Salcȃmul este un arbore rezistent la secetă care nu necesită o ȋngrijire deosebită. Trebuie ferit ȋnsă de umiditate ridicată, soluri ȋn care băltește apa sau care sunt sărate.

Se dezvoltă bine pe terenuri bogate ȋn substanţe nutritive, bine drenate, expuse soarelui, cu pH neutru sau ușor acid.

Este una dintre plantele care fixează azotul ȋn sol, făcȃnd parte din familia Fabaceae, familia leguminoaselor.

Se ȋnmulţește rapid, prin seminţe și drajoni, ocupȃnd terenuri nelucrate, margini de drumuri, cȃmpii și păduri de foioase, ȋn multe zone fiind considerat specie invazivă.

Există mai multe varietăţi de salcȃm: Frisia cu frunze care toamna, devin aurii, strălucitoare; Purple Robe cu aspect compact, rotunjit și flori roz; Tortuosa cu creștere lentă, aspect compact și Umbraculifera (salcȃm globular) cu frunze atractive, fără spini, care nu produce flori.

Sursa foto: http://1.bp.blogspot.com

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here