Piscinele miraculoase din Pamukkale

0

Pamukkale, care înseamnă „castel de bumbac” în limba turcă, este un sit natural din Denizli, în sud-vestul Turciei.

Fenomenul geologic se prezintă sub forma unor terase de un alb imaculat, mari, presărate cu ochiuri de apă, dispuse ca un amfiteatru cu vedere spre mica localitate Pamukkale.

Proprietățile terapeutice ale apelor sunt cunoscute înca din anul 190 î.Hr, când a fost fondat orașul Hierapolis chiar pe acest platou.

Cunoscută fiind pasiunea românilor pentru băi și ape termale, orașul a fost inclus în anul 129 î.Hr. în Imperiul Roman și descris ca fiind o statiune balneară.

Izvoarele termale, cu temperaturi de 34-35°C sunt bogate în bicarbonat de calciu care se transforma in oxigen, dioxid de carbon și carbonat de calciu.

Vezi și Nu este necesară vaccinarea pentru Turcia în această vară

Unde este Pamukkale

Pamukkale este ascuns în dealurile din provincia Denizli din sud-vestul Turciei. Este situat la aproximativ 19 km de orașul Denizli.

Turcia este o țară foarte mare și majoritatea oamenilor care vizitează țara nu ajung la bazinele fierbinți din Pamukkale, deoarece se află destul de departe de capitala țării.

De ce trebuie să vizitați Pamukkale

Există atât de multe motive pentru care merită vizitat Pamukkale. În primul rând, stașiunea este plină de multă istorie antică și mister.

De-a lungul timpului, se spune că apele fierbinți din Pamukkale au unele proprietăți vindecătoare.

 

Există o legendă care spune povestea unei tinere fete urâte care a trăit într-un sătuc lângă Pamukkale.

Era atât de urâtă, încât nimeni nu voia să fie cu ea. A devenit atât de disperată și de singură încât a vrut să se sinucidă.

A sărit de pe cea mai înaltă cascadă, dar în loc să fie zdrobită de moarte, a căzut într-una din bazinele de apă.Puterile magice ale apei i-au spălat durerile și a devenit o fată foarte atractivă.

Când a ieșit din piscină, l-a întâlnit pe lordul din Denizli și el a fost atât de fascinat de frumusețea ei încât s-a îndrăgostit de ea și i-a cerut să se căsătorească cu el. Și au trait fericiți pâna la adanci batraneți.

Turcii spun că scăldatul în bazine va vindeca boli precum tulburări nutriționale și cronice, probleme digestive și circulatorii, boli ale ochilor și pielii.

În afară de proprietățile vindecătoare ale apei, bazinele din Pamukkale sunt înconjurate de niște ruine superbe și situri istorice.

Unul dintre aceste situri este vechiul oraș grecesc Hierapolis situat deasupra bazinelor.

Hierapolis a fost transformat într-un centru spa în secolul al II-lea î.Hr. A devenit un centru de vindecare în care medicii au folosit izvoarele termale ca tratament pentru pacienții lor.

În anul 17 d.Hr., un cutremur major a lăsat orașul complet în ruină. Romanii l-au reconstruit și au adăugat un amfiteatru mare.

Mii de oameni au venit să beneficieze de bazinele de apă vindecătoare.

Orașul a crescut și a devenit foarte bogat. Dar pe o perioadă de sute de ani au avut loc multe cutremure și în cele din urmă orașul nu s-a mai recuperat și a fost complet abandonat în jurul secolului al XIV-lea.

În secolul al XX-lea, orașul antic a fost redescoperit de călători și izvoarele termale au devenit din nou celebre.

Citește și despre Grecia, locul ideal pentru o vacanţă de neuitat

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here