Sauna tradiţională – metodă de menţinere a sănătăţii

2

Avantajele saunei sunt multiple, de la detoxifiere, relaxare musculară, curăţarea pielii, combaterea stresului şi îmbunătăţirea circulaţie, la reducerea celulitei şi întărirea sistemul imunitar.

Desprinsă parcă din poveştile copilăriei lui Andrei Makine în Siberia, sauna are o lungă istorie şi a făcut mereu parte din viaţa popoarelor din nordul Eurasiei. Era un loc de purificare fizică, dar şi unul de reculegere şi de manifestare a unor ritualuri sacre. De exemplu, în Finlanda, femeile mergeau în acest loc înainte de căsătorie şi când trebuiau să nască, iar bătrânii se retrăgeau în saună când îşi simţeau sfârşitul aproape.

În ţările Baltice şi Finlanda există un cuvânt special pentru aburul din saună, cuvânt ce se traduce prin “spirit, respiraţie”.

Sauna tradiţională

Sauna tradiţională consta într-o clădire mică, construită din buşteni, fără ferestre, cu o singură deschidere deasupra prin care ieşea fumul focului ce se aprindea într-un cuptor din piatra.

În apă se puneau plante precum muşeţel, pelin, mentă şi coada şoricelului, plante ce se foloseau şi în producerea săpunurilor de casă şi care au efecte antibacteriene, de calmare a pielii, descongestionare a căilor respiratorii, relaxare şi tonifiere.

Temperatura în sauna ajungea între 80-110 grade Celsius.

După ieşirea din saună urma o baie în mare sau într-un lac şi apoi relaxarea pentru adaptarea la temperatura mediului.

În ţări precum Finlanda şi Rusia, sauna era si este şi în  prezent, însoţită de un masaj cu mănunchiuri de crenguţe de mesteacăn, stejar sau tei.

Mesteacănul conţine substanţe ce reduc durerea în muschi şi încheieturi după exerciţii fizice, curăţă pielea, reduc iritaţiile, ajută la vindecarea rănilor, calmează şi reduc starea de agitaţie şi stimulează curăţarea căilor respiratorii.

Frunzele de mesteacăn conţin vitamina A, vitamina C, taninuri şi uleiuri eterice.

Folosirea mănunchiurilor din crengi de stejar este recomandată celor cu piele uleioasă având rol de curăţare a pielii şi celor care au avut o perioadă lungă de efort fizic şi psihic, ajutând la relaxarea corpului. De asemenea, frunzele de stejar conţin substanţe cu efect anti-inflamator.

Substanţele din frunzele de tei ajută la vindecarea rănilor şi la relaxare.

Specialistii avertizează că sauna nu este recomandată femeilor însărcinate şi persoanelor care suferă de epilepsie, boli cronice şi circulatorii grave, boli respiratorii, afecţiuni hepatice şi renale.

Multe saloane SPA şi săli de sport oferă acces la această facilitate, dar există pe piaţă numeroase firme ce le amenajază la domiciliul clienţilor, oferind o mare diversitate a designului interior.

Autor – Dana Canari, Biolog

 

 

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here