Moscova – Catedrala Sfântul Vasile și Kremlinul, bijuteriile arhitecturale

0
Moscova

Capitala Rusiei, Moscova, este nu doar un punct important pe harta politică a lumii, ci și loc unic din punct de vedere arhitectural. Catedrala Sfântului Vasile, Kremlinul, Turnul Ostankino și palatul cu același nume, Teatrul Balșoi sau Galeria Tretyakov sunt doar câteva din obiectivele turistice care trebuie neapărat vizitate. Trebuie doar să ai timp și să iei la pas cartierele pitorești ale orașului.

 

vasile_KremlinCatedrala Sfântul Vasile din Moscova

Catedrala Sfântul Vasile, situată în Piata Roșie din Moscova, este unul din simbolurile reprezentative nu doar ale orașului, ci și ale Rusiei. Stilul pur rusesc și culorile vii ce o îmbracă o fac unică în lumea creștină. Un loc plin de legendă, cu o istorie care se pierde în timp. Catedrala a fost ridicată între anii 1555-1561, după o campanie victorioasă a lui Ivan cel Groaznic împotriva tătarilor din Hanatul de Kazan. Numele vine de la un sfânt mistic foarte cunoscut, îngropat în interiorul clădirii (Vasilie Blajinoe). Inițial, catedrala a purtat numele de „krasnaya”, care înseamnă atât „roșu”, cât și  „frumos”, nume preluat ulterior de Piață. Catedrala este împărțită în nouă biserici de dimensiuni reduse, care sunt construite pe aceeași fundație. În apropierea ei se află Turnul Spasskaya al Kremlinului, o altă atracție turistică a Moscovei.

kremlinZidurile Kremlinului

Kremlinul este construcția cea mai celebră a Moscovei, fiind emblema orașului. Vechea fortăreață pe care fondatorii Moscovei au construit-o de-a lungul râului Volga s-a mărit de-a lungul timpului, ajungând la dimensiunile cunoscute astăzi, cu turnurile sale, sediul Guvernului, cele cinci catedrale cu cupole aurite și mai recent, un palat al congreselor din epoca comunistă construit în stil moden. Sunt zone care pot fi vizitate, cu condiția să fie respectate regulile și limitele impuse de autorități.

Prima piatră de temelie a Kremlinului a fost pusă în numele lui Ivan Kalita la sfârșitul anilor 1320 -1330, după ce Petru, mitropolitul Rusiei a fost forțat să-și mute scaunul de la Kiev la Moscova. Chiar dacă de-a lungul timpului au intervenit numeroase modificări, Kremlinul își păstrează în continuare măreția și faima câștigate prin efortul atâtor genrații. Triunghiul neregulat al zidurilor Kremlinului cuprinde o suprafață de 27,5 hectare, iar piața catedralelor ocupă poziția centrală a Kremlinului. Aici există șase clădiri, dintre care trei catedrale.

Останкинская_телебашня_правитьTurnul Ostankino

Turnul de Radio și Televiziune „Ostankino”, situat în Moscova are o înălțime de 540 de metri, cu 220 mai mult față de turnul Effel, fiind conceput de un grup de arhitecți coordonați de Nikolai Nikitin.

Construcția turnului a început în 1963 și a fost terminată în 1967. Turnul a păstrat titlul de cea mai înaltă clădire timp de 10 ani până la construcția CN Tower din Toronto în 1976.  În urmă cu 16 ani, a avut loc un incendiu, perturbând astfel recepția radio-tv a peste 18 milioane de locuitori din zona Moscovei. Vizitatorii pot admira panorama Moscovei și a împrejurimilor din vârful turnului, unde se poate ajunge cu ajutorul lifturilor.

 

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here