Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură: producătorii pe care te poți baza

0

Riscul infectării cu coronavirus în spațiile închise este unul mare. Această realitate stă la baza multor restricții aplicate în vreme de pandemie, fie că vorbim de un lock-down total, fie doar de închiderea școlilor. Ei bine, există soluții ca riscurile infectării cu
coronavirus să fie diminuate, dacă nu chiar eliminate.

Plecând de la sfatul specialiștilor, ca încăperile să fie des aerisite prin deschiderea geamurilor, soluția ideală pentru a elimina particulele de coronavirus din aer este dotarea încăperilor cu un sistem de ventilație performant. Astfel, se realizează evacuarea aerului viciat, care este înlocuit de aer curat. În plus, dacă se alege un sistem de ventilație cu recuperare de căldură, se obține și o eficiență energetică de invidiat.

Noua tehnologie are la bază un principiu relativ simplu: extrage aerul din încăperi, iar în procesul de evacuare încălzește aerul care intră. Sistemul este extrem de util mai ales pe timpul iernii, când nu mai este nevoie să fie deschise geamurile pentru aerisire. Beneficiile încep să convingă din ce în ce mai mulți români, piața locală, una competitivă și cu un mare accent pus pe calitate, fiind într-o creștere accelerată. Prin urmare, clienții români au de ales dintre tehnologiile dezvoltate de cei mai mari și mai apreciați producători mondiali de sisteme de ventilație cu recuperare de căldură.

Vezi și Hota depresurizează bucătăria și crează disconfort în casă? Iată soluția pe care o propune Atrea, lider în sistemele de ventilație și recuperare de căldură

Fiecare are o serie de atuuri, dar și anumite aspecte mai puțin apreciate. Cert este că toate soluțiile oferite de aceștia își dovedesc eficiența, montarea oricărui sistem al unui producător de top fiind cea mai bună soluție pentru cei care vor un confort sporit, în paralel cu economii importante la întreținere.

PRODUCĂTORI ÎN TOPUL SISTEMELOR DE VENTILAȚIE CU RECUPERARE DE CĂLDURĂ PREZENȚI ÎN ROMÂNIA

Compania ATREA este lider pe piața locală și europeană în producerea și instalarea de sisteme de ventilație cu recuperare de căldură, pentru zona industrială, comercială, rezidențială și horeca. Toate echipamentele sunt produse în fabricile companiei din Cehia, având la bază inovații și brevete proprii dezvoltate în peste 30 de ani, iar faptul că toate componentele sunt fabricate în Uniunea Europeană reprezintă o garanție în plus a calității produselor. Printre cele mai importante caracteristici ale sistemelor de ventilație cu recuperare de căldură. Riscul infectării cu coronavirus în spațiile închise este unul mare.

Această realitate stă la baza multor restricții aplicate în vreme de pandemie, fie că vorbim de un lock-down total, fie doar de închiderea școlilor. de la ATREA se numără eficiența foarte mare, de peste 90%, și consumul de energie foarte scăzut (clasa A+). De asemenea, unitățile sunt foarte silențioase, iar controlul sistemului, care beneficiază și de certificat „casa pasivă“, se poate face prin intermediul internetului.

ATREA a dezvoltat și a integrat un recuperator de căldură entalpic, care păstrează umiditatea optimă în interior, fiind o soluție mult mai bună decât recuperatoarele clasice, care usucă mult aerul din interior. O altă inovație este sistemul de răcire care poate fi integrat în recuperatorul de căldură, lucru care face din produsele companiei o excelentă soluție și pe timp de vară, putând înlocui aerul condiționat.

ZHENDER

Grupul german Zhender, cu o istorie de 125 de ani, este unul dintre liderii pieței mondiale de soluții de ventilație și încălzire. Are peste 3.500 de angajați și oferă o gamă extrem de variată de produse. Soluțiile de ventilație dezvoltate sunt eficiente energetic (clasa A+), oferind o rată ridicată de recuperare a căldurii pentru casele unifamiliale, apartamente și clădiri comerciale. De asemenea, au și certificat „casa pasivă”. Silențioase și dotate cu recuperator entalpic, produsele Zhender punctează și la curățarea
aerului, fiind o soluție potrivită în zone cu niveluri de praf deosebit de ridicate. Produsele Zhender sunt de calitate superioară, dar asta se vede și în preț, nefiind accesibile decât românilor cu venituri ridicate. Printre minusuri s-ar număra faptul căsistemele sunt limitate la un debit de maximum 450 m3/h și nu includ răcirea prin ventilare.

SABIANA

Companie italiană cu o istorie de aproape nouă decenii, Sabiana face parte din grupul elvețian Arbonia, unul dintre cei mai mari furnizori globali în domeniul construcțiilor. Cu toate acestea, soluțiile de ventilație Sabiana încă sunt în totalitate concepute, proiectate și fabricate în Italia. Acestea beneficiază de certificat „casa pasivă“ și au o eficiență declarată de 91%. Deși sunt probabil un pic mai zgomotoase și nu beneficiază de răcire integrată prin ventilare, soluțiile companiei italiene au avantajul că sunt competitive din punct de vedere al prețului. Un oarecare dezavantaj ar fi că la unitățile cu montaj la plafon există o limitare a debitului de aer la 150 m3/h, fiind astfel recomandate pentru locații de maximum 100 m2.

HOVAL

Companie cu o istorie bogată în domeniul soluțiilor de încălzire, de răcire și de ventilație, Hovel a intrat pe piața recuperatoarelor de căldură în urmă cu câțiva ani. Soluțiile oferite de ei sunt moderne și încorporează cu succes noile tehnologii, controlul putând fi asigurat prin internet. Pe de altă parte, având în vedere că aceste echipamente se montează în spații tehnice, izolate fonic de restul casei, acesta nu este neapărat un incovenient. De asemenea, nu oferă soluții cu montaj la plafon, ci doar verticale. Din cauza tipului de recuperator folosit, sistemele nu sunt recomandate să preia și aerul viciat din băi. În schimb, se pot dovedi soluții potrivite atât pentru locuințe, cât și pentru clădiri de birouri sau spații de producție.

MITSUBISHI

Mitsubishi Electric este unul dintre liderii mondiali care activează pe numeroase piețe, de la producția de electronice și electrocasnice, până la automotive sau telecomunicații. Primul produs lansat de companie a fost un ventilator, care a avut un succes enorm atât în Japonia, cât și în restul lumii.

Datorită tradiției bogate în domeniu, sistemele de climatizare reprezintă unul dintre cele mai importante sectoare din portofoliul Mitsubishi, unde oferă soluții de top. În ceea ce privește sistemele de ventilație cu recuperare de căldură, un avantaj al Mitsubishi ar putea fi prețul, care este unul bun pentru un asemenea produs.

În schimb, carcasa nu este foarte bine izolată, iar recuperatorul de căldura este din carton, ceea ce limitează funcționarea pe timp de iarnă și fiind considerat consumabil, generează costuri ulterioare. Nivelul de automatizare al sistemelor este unul de bază și nu dețin certificarea „casa pasivă”.

Trebuie reținut faptul că alegerea unei soluții de ventilație cu recuperare de căldură reprezintă una dintre cele mai deștepte investiții pe care un proprietar poate să o facă pentru casa în care locuiește sau pe care urmează să o construiască.

Dotarea instituțiilor publice, a școlilor, a spațiilor de birouri sau a celor de producție cu aceste sisteme are un dublu avantaj: se obține o eficiență energetică de invidiat și se poate dovedi un important instrument de luptă împotriva virușilor din aer. Iar aceste argumente au o mare greutate mai ales în această perioadă, în care toți specialiștii în virusologie recomandă să se realizeze o ventilare periodică a incintelor.

Vezi și Hota depresurizează bucătăria și crează disconfort în casă? Iată soluția pe care o propune Atrea, lider în sistemele de ventilație și recuperare de căldură

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here