Clivia miniata, planta cu nume de ducesă

1

Clivia miniata este o planta originară din Africa de Sud, din zonele subtropicale de coastă. Crește grupat, la umbra copacilor, pe trunchiuri putrezite, pe frunziș uscat, depus pe bolovani sau sub arbori. Uneori se ȋntȃlnește la bifurcaţia crengilor, ȋn copaci. Face parte din familia Amarydilliaceae.

Numele speciei provine de la ducesa de Northumberland, nepoata lui Rober Clive, guvernator al Bengalului. Aceasta a cultivat prima orară Clivia ȋn Anglia, de unde planta a fost răspȃndită ȋn toată Europa.

Clivia are frunze de un verde ȋnchis care se deschid ca paginile unei cărţi și flori ȋn formă de trompetă, roșii sau, mai rar, galbene ce apar ȋn vȃrful unor tije de 30-60 cm lungime. Ȋnflorește din august pȃnă ȋn ianuarie.

Produce fructe portocalii, strălucitoare, cu seminţe mari, lucioase care germinează ȋn 6 săptămȃni.

Rizomii plantei sunt extrem de toxici, dar se folosesc ȋn medicina tradiţională astfel ȋncȃt planta a fost culeasă intensiv dispărȃnd din anumite zone.

Clivia atrage ȋn grădini numeroase specii de păsări.

Vezi și: Cerica, planta cu flori in forma de stelute

Clivia- ȋngrijire

Clivia preferă solurile umede, bine drenate, aerisite și bogate ȋn nutrienţi, cu pH neutru sau acid. Preferă umbra fiind sensibilă la razele soarelui.

Clivia se dezvoltă bine pe solurile umede, bine drenate, aerisite și bogate ȋn nutrienţi, cu pH neutru sau acid. Preferă semiumbra fiind sensibilă la razele soarelui. Pentru a ȋnflori are nevoie de o perioada răcoroasă, de 6-8 săptămȃni, cu temperaturi care să nu depășască 10-12 grade Celsius și ȋn care udarea să fie sporadică.

Se poate adapta ușor la creșterea ȋn ghiveci.

Ȋnmulţirea sa se face prin seminţe sau prin divizare. Ultima variantă este preferată deoarece asigură o ȋnflorire mai rapidă.

 Atenţie! Toate părţile plantei sunt toxice, manevrarea lor necesitȃnd purtarea manușilor de protecţie.

Un ghiveci cu Clivia costă 25 lei pe www.paradisverde.ro

Sursa foto: www.stevewhysall.com

un comentariu

  1. […] Clivia miniata este o planta originară din Africa de Sud, din zonele subtropicale de coastă. Crește grupat, la umbra copacilor, pe trunchiuri putrezite, pe frunziș uscat, depus pe bolovani sau sub arbori. Uneori se ȋntȃlnește la bifurcaţia crengilor, ȋn copaci. Face parte din familia Amarydilliaceae.… Cititi mai multe aici: Clivia miniata, planta cu nume de ducesă […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here