Studiu comparativ: costul apartamentelor în București, Varșovia, Praga sau Budapesta

1
case salarii bucuresti

Comparaţie interesantă între salarii şi preţul locuinţelor în capitalele mai multor ţări din Europa, inclusiv România. Iar concluzia e că deşi apartamentele din Bucureşti sunt mai ieftine decât cele din Budapesta, Praga, Bratislava şi Varșovia, un român cu salariul mediu trebuie să muncească mai mult pentru a-şi cumpăra o locuinţă de 50 metri pătraţi.

Un astfel de apartament în Bucureşti este echivalentul a aproximativ 77.000 de euro, adică salariul mediu net pe care un român îl primeşte în 9 ani.

În Varşovia, acelaşi gen de locuinţă costă 115.000 euro, doar că durata de achiziţie e mai mică – 8,8 ani.

Vezi și Un apartament în stil contemporan, ideal pentru munca de acasă

La Praga, preţul mediu al unui apartament cu 2 camere este de 135.000 de euro, dar pentru a-l plăti integral e nevoie de 8,6 ani.

De şi mai puţin timp au nevoie maghiarii care vor să-şi cumpere o locuinţă de 50 de metri pătraţi în Budapesta – doar 8 ani şi jumătate, asta mai ales pentru că preţul mediu este echivalentul a 98.000 de euro.

În România este cu aproximativ 10% mai scump ca raport timp-muncă pentru achiziția unui metru pătrat în imobiliare.

„În România, este cam cu 10% mai scump ca timp-muncă să cumpăr 1 metru pătrat în imobiliare, comparativ cu alte țări din regiune. Nu trebuie să mă uit doar la faptul că în Praga apartamentele sunt mai scumpe cu 20%, în condițiile în care salariile sunt mai mari cu 30%. Acolo cumperi mai ușor un apartament, față de București și România în general”, a declarat Iancu Guda.

un comentariu

  1. […] Comparaţie interesantă între salarii şi preţul locuinţelor în capitalele mai multor ţări din Europa, inclusiv România. Iar concluzia e că deşi apartamentele din Bucureşti sunt mai ieftine decât cele din Budapesta, Praga, Bratislava şi Varșovia, un român cu salariul mediu trebuie să muncească mai mult… Cititi mai multe aici: Studiu comparativ: costul apartamentelor în București, Varșovia, Praga sau Budapesta […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here