Taberele educaționale, tot mai căutată de părinții români pentru vacanțele copiilor

0

Odată cu apropierea vacanței, mulți părinți încep să caute o tabără în care să-și trimită copii, iar tot mai căutate sunt cele educaționale, unde vacanța se îmbină cu studiile.

În România, oferta de tabere de studii în străinătate pentru copii români este diversificată, în prezent, cele mai căutate destinații fiind Marea Britanie, Elveția și Germania, cărora se adaugă Franța și Spania .

“Tot mai mulți părinți aleg pentru copiii lor varianta taberelor în străinătate, pentru a se familiariza cu țara, cu sistemul de învățământ, pentru a vedea cum sunt școlile și universitățile în campusurile cărora sunt organizate aceste tabere, pentru a vedea dacă un domeniu sau altul li se potrivește pentru studiile lor viitoare. Populare sunt și programele în care tinerii se pregătesc pentru examenele IELTS/TOEFL/SAT/GMAT, sau în care simulează 2 săptămâni de studiu a unui program anume la liceu sau universitate. Mulți dintre ei vor să-și continue studiile în străinătate, iar acesta este un prilej perfect de evaluare a modului în care s-ar putea adapta cu mediul respectiv”, a spus Alexandra Piha, consultant educațional Departament Tabere de Limbi Străine de la IntegralEdu, companie de consultanță în educație.

Costul unei tabere variază de la 350 de euro pentru o săptămână, în Bulgaria, la 700 de euro pentru aceeași perioadă în Germania, ajungând, însă, și la 2.585 de franci elvețieni sau mai mult pentru o tabără de două săptămâni, în Elveția, la Leysin spre exemplu, unde copiii pot studia engleza, franceza sau germana într-o destinație exclusivistă și unde fac activități interactive și excursii.

Serviciile și costurile taberelor includ, pe lângă programul de cursuri, activități sportive, excursii, cazare, masă, monitorizare și asistență permanentă, transfer la și de la aeroport.

Cei mai mulți elevi participanți la taberele organizate de IntegralEdu provin din licee de top din întreaga țară, în principal din București, dar și din Republica Moldova.

“Tinerii care aleg taberele de vară din străinatate învață la licee și școli generale de top, atât din sistemul public de învățământ, cât și din cel privat. Cei mai mulți sunt din București, însă cererile vin din întreaga țară, inclusiv din Republica Moldova, pentru că serviciile de consultanță oferite de IntegralEdu sunt atât individuale, prin întâlniri personale în toate birourile din țară, cât și în sistem online sau telefonic”, a precizat Alexandra Piha.

Pentru cine dorește să experimenteze o tabără educațională de limbi străine, fără a pleca peste hotare o poate face și în România, unde IntegralEdu va organiza în vară o tabără de engleză cu profesori certificați Cambridge. EduCamp se va organiza la Sinaia pe parcursul a 6 zile, în două serii cu intrare pe 3 și 17 iulie. Programul educațional cuprinde activități intensive în limba engleză menite să îi familiarizeze pe tineri cu examenele internaționale şi în general cu studiile în străinătate, nu doar prin simularea testului IELTS, cerut de cele mai multe universităţi, dar și prin ateliere de dezvoltare personală. Toate aceste activități se vor desfășura într-o atmosferă distractivă și informală, într-un conac exclusivist din Sinaia.

Cererea, în creștere

Cererile pentru taberele de studii în străinătate dedicate elevilor din licee și școli generale  au crescut în acest an cu aproximativ 30% față de anul  2015, tot mai mulți părinți alegând, pentru copiii lor, această variantă, ca o soluție pentru dezvoltarea educațională, aprofundarea uneia sau mai multor limbi străine, precum și pentru orienterea optimă către un domeniu de activitate profesională.

Astfel, peste 1.000 de copii români participă anual în tabere de studii în străinătate, în peste 15 țări din Europa, la care se adaugă China, Noua Zeelandă, Canada, Australia sau SUA și nu numai. Printre destinațiile cele mai noi cu cereri în creștere se numără Portugalia și Malta.

“Trebuie făcută o distincție clară între taberele educaționale și cele turistice. Într-un program educațional participanții sunt în permanență în contact cu profesorii de limbi străine și acumulează informații din activitățile realizate, care îi vor ajuta să aleagă mai ușor spre ce zona să se îndrepte în carieră. Din acest motiv noi am denumit aceste programe «edutabere», pentru că reprezintă mai mult decât o simplă distracție de vacanță, într-o țară străină. Totodată, spre deosebire de excursiile si vacantele standard, în edutabere, tinerii sunt expuși 24/7 la o limba străină, la cultura și stilul de viață local”, precizează Alexandra Piha, consultant educațional Departament Tabere de Limbi Străine, IntegralEdu.

Tabere educaționale de top cu activități inedite

Printre taberele educaționale se numără și unele cu activități inedite. De exemplu, Altitude Camp, din stațiunea Verbier, aproape de Montreux, Elveția. Aflate la altitudinea de 1500 de m, taberele din Verbier arată exact ca în filme. Aici sunt primiți copii cu vârste între 3 și 14 ani, care care vor învăța să se descurce în mediul montan, își vor dezvolta spiritul de echipă sau abilitățile de leadership.

Institut auf dem Rosenberg, organizată în Arosa, Elveția, la 160 km de aeroportul din Zurich, se concentrează pe activități din zona artelor, design, leadership sau public speaking, în limba engleză, germană sau franceză. Aici pot fi exersate aproape toate sporturile, dar mai ales călărie și golf.

Marea Britanie: King`s College, Londra.  Cu o istorie care începe de la 1829, această tabără oferă programe de vară pentru cei care vor să înțeleagă ce înseamnă o instituție britanică de învățământ cu tradiție.

Bede`s, Marea Britanie, este considerat un centru de excelență pentru studiul limbii engleze, la cel mai înalt nivel, programele de vară sunt organizate în Eastbourne, Vinehall, Handcross, Lancer, Dicker sau Brighton, toate în castele care par decoruri de film, înconjurate de peisajele unice ale coastei britanice de sud dar și de inegalabilul gazon britanic.

DID Deutsch-Institut, Germania, organizează tabere pentru tineri între 8 și 17 ani care vor să-și perfecționeze limba germană chiar la Berlin, Munchen, Weimar, Frankfurt și Viena.

Portugalia: Algarve. Tabăra este organizată în campusul renumitei școli NOBEL International School Algarve, care se întinde pe o suprafață de 90.000 mp, facilitățile oferite acoperind o gamă largă de activități educative, sportive, artistice și de relaxare.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here