Gladița, umbră pentru 120 de ani

0

Gladița, o este o soluție ieftină și eficientă pentru gardurile vii și pentru a obține rapid, umbră lȃngă o casă nouă sau una aflată în construcție

Gladița este un arbore originar din America de Nord, unde este întȃlnit pe văile rȃurilor. Ajunge la înălțimi de 15-25 m și crește destul de repede. Trăiește 100-120 de ani.

Face parte din familia Fabaceae, familia leguminoaselor. Frunzele apar primăvara tȃrziu, florile sunt mici, gălbui și înfloresc în luna iunie.

Fructul este o păstaie de 35-40 cm, 3-4 cm lățime, de culoare brun- roșcat care se formează la începutul toamnei.

Preferă solurile lutoase-nisipoase, argiloase sau ușor sărăturate. Are nevoie de multă lumină.

Rezistă bine la inundarea terenurilor, la secetă, temperaturi ridicate și la geruri.

Se dezvoltă bine și în zone urbane, cu soluri compactate, neîngrijite și în care ajung substanțe folosite la topirea poleiului și zăpezii.

Datorită faptului că pe trunchi și pe ramuri îi cresc spini simpli sau trifurcați, de 6-10 cm lungime este utilizat în realizarea gardurilor vii, realizȃnd o barieră de nepătruns pentru animale și oameni. Un gard eficient are nevoie de 3-4 ani pentru a crește suficient incat sa asigure protectia terenului.

Costurile nu sunt prea mari, atȃt prețul semințelor cȃt și al puieților fiind scăzut. Se pot transplanta cu  usurință.

Gladița se foloseste și în realizarea perdelelor forestiere și la împădurirea zonelor cu soluri degradate precum cele din foste exploatări miniere.

Datorită creșterii rapide este plantat în orașe, în zone cu construcții noi, pentru a oferi umbră.

Lemnul este folosit în industria mobilei, la confecționarea stȃlpilor și în construcția căilor ferate deoarece putrezește greu și este rezistent.

Poţi să citeşti şi Ce avantaje are smochinul

Gladița – sursă de hrană pentru oameni

Păstăile glădiței sunt consumate cu plăcere, de către unele animale salbatice, pulpa din interior avȃnd gust dulceag.

Triburile din America de Nord foloseau păstăile în hrana, iar spinii și lemnul pentru realizarea armelor și diverselor unelte.

Gladița, umbră pentru 120 de ani

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here