Tipuri de încălțăminte pentru motociclism. Cum faci alegerea potrivită?

0

Încălțămintea special concepută pentru motociclism este absolut necesară pentru cei pasionați de rulatul pe două roți. Proiectate diferit în funcție de poziția picioarelor pe scărițe, aceste articole oferă aderență în timpul mersului și protecție deplină dacă apar situații neplăcute. Mulți dintre riderii care au nevoie de încălțăminte moto ar putea fi copleșiți de numărul opțiunilor disponibile în magazinele de specialitate. Practic, alegerea trebuie făcută ca atunci când cumperi orice pantofi – în funcție de ocazie. Însă, pentru o imagine mai bună, iată care sunt principalele tipuri de încălțăminte pentru motociclism și cum selectezi perechea potrivită pentru tine.

Încălțăminte moto Urban

Dacă obișnuiești să mergi des cu motocicleta în traficul urban, ai o gamă largă de opțiuni când vine vorba despre încălțăminte. Articolele de stradă sunt printre cele mai „versatile“, oferă un confort sporit și pot fi utilizate în situații diferite. Față de adidașii sau pantofi obișnuiți, variantele moto beneficiază de o talpă specială, aderență bună și sunt fabricate din materiale rezistente la abraziune. Unele modele nu oferă protecție tibiei, dar există și articole precum aceste ghete moto Icon care sunt destul de înalte încât să mențină glezna în siguranță.

Încălțăminte moto Sport/Racing

Potrivite pentru condusul sportiv, perechile Sport/Racing sunt realizate preponderent din piele și mai puțin din materiale sintetice. Ghete sau cizme, ambele variante au o construcție care oferă o rezistență mare la abraziune, performanță și protecție gleznelor. Cu ajutorul acestui tip de încălțăminte, riderii pot parcurge o înclinare puternică, iar faptul că sunt mai ușoare și rigide le dă posibilitatea să gestioneze comenzile de picior cu viteză și precizie. Au talpă netedă, lucru care crește sensibilitatea la atingere, iar modelele premium includ și glisiere din plastic înlocuitoare pe partea exterioară a picioarelor.

Încălțăminte moto Touring

Acest tip de încălțăminte este special conceput pentru cei care adoră călătoriile lungi cu motocicleta. În mod normal, cizmele pentru turism sunt înalte, proiectate pentru o poziție neutră a piciorului, confortabile și potrivite pentru toate anotimpurile. Sunt flexibile și chiar adecvate pentru a merge și pe jos când e nevoie, iar croiala lor permite mai multă rigiditate și susținere.

Încălțăminte moto Adventure/Enduro

Ca și încălțămintea moto Touring, aceste perechi cu dublă utilizare sunt dedicate celor care petrec mult timp în șa. Modelele Adventure/Enduro sunt agresive, robuste și tehnice, multi-sezon, rigide și rezistente la impact. Încălțămintea diferă în funcție de teren, respectiv în zonele accidentate este de preferat ca cizmele să fie mai rigide și să aibă mai multe catarame, iar pe asfalt să se folosească perechi mai ușoare, flexibile, din piele.

Încălțăminte moto Off-road

Chiar dacă echipamentele moto Adventure/Enduro pot fi utilizate și off-road, se recomandă încălțămintea specială pentru acest domeniu. Mai exact, cizmele înalte, extrem de rigide, cu protecție excelentă pentru glezne, tălpi dure și catarame de tip ski care permit ajustarea facilă. În vârf, încălțămintea off-road are întărituri din metal care apără picioarele împotriva loviturilor și a pietrelor, iar partea superioară este construită de obicei din microfibră pentru flexibilitate și rezistență la abraziune.

Cum alegi încălțămintea pentru motociclism potrivită

  • acordă atenție materialului;
  • optează pentru articole care oferă protecție deplină piciorului și cu care poți schimba vitezele în siguranță;
  • gândește-te la tipul călătoriilor și mediul unde intenționezi să folosești încălțămintea;
  • alege modele cu membrană de tip Gore-Tex în interior care îți lasă piciorul să respire;
  • verifică marcajul CE;
  • analizează construcția, greutatea și designul încălțămintei;
  • asigură-te că alegi o pereche potrivită, nici prea largă și nici strâmtă, suficient de înaltă și care să nu permită rotirea gleznelor în interior, pentru a elimina riscul de fractură.

Din nefericire, multe dintre accidentele de motocicletă implică leziuni la nivelul extremităților inferioare ale corpului. Încălțămintea moto joacă un rol important atunci când ești pe motor, de aceea sub niciun motiv nu trebuie să te urci în șa încălțat cu teniși sau pantofi clasici, fie și pentru distanțe scurte. Cizmele și ghetele moto sporesc siguranța în trafic, ușurează frânarea și schimbarea vitezelor.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here