Cum alegi îngrășământul potrivit în funcție de cultură

0

Pentru recolte profitabile și o dezvoltare eficientă, fiecare tip de cultură necesită un anumit tip de fertilizare. Îngrășământul potrivit trebuie ales în funcție de elementele nutritive care trebuie suplimentate la nivelul solului pentru a obține echilibrul necesar în compoziția chimică. Consumul de nutrienți depinde de activitatea metabolică a plantei și de sezonul în care are loc însămânțarea. 

Iată cum să alegi îngrășământul potrivit în funcție de cultură. 

Îngrășăminte NPK îmbogățite cu Ca și S

Un îngrășământ potrivit trebuie să asigure în sol necesarul de nutrienți precum azot, potasiu și fosfor, dar și de alte elemente (Ca, Mg, sulf) sau microelemente. La începutul sezonului de vegetație, disponibilitatea de fosfor este esențială deoarece  contribuie la dezvoltarea sistemului radicular al plantelor, facilitând maturizarea plantei.

Fertilizatorii NP, care stau la baza majorității producțiilor agricole, sunt necesari în primele stadii de dezvoltare, pentru dezvoltarea rădăcinii, stimulare înfloririi și apariția fructelor în cazul culturilor de cereale, rapiță și floarea soarelui. Un produs mineral de tip NPK îmbogățit cu 3%CaO și 9% S, care grăbesc la rândul lor procesul de mineralizare a materiei organice, poate fi aplicat pe mai multe tipuri de culturi:

  • Grâu
  • Porumb
  • Soia
  • Floarea soarelui
  • Rapiță
  • Orz
  • Fructe
  • Pășuni

Microelementele secundare precum Ca și S influențează absorbția de azot, dar și multe din procesele enzimatice, sinteza proteinelor și toleranța la stres a plantei. Calciul este potrivit, în plus, și pentru solurile cu reacție acidă, iar NPK îmbogățit cu sulf 16% la cultura de grâu de toamnă.

Îngrășăminte NP+SO3+MgO+CaO 

Un procent mai mare de P2O5, SO3 și CaO este necesar pentru culturile horticole, legume sau sfeclă de zahăr, dar un astfel de îngrășământ poate fi folosit și la porumb, grâu sau floarea soarelui. Alege de aici îngrășământul de care ai nevoie pentru astfel de fertilizări. 

Îngrășăminte cu Ca+amoniu+nitrat

Fertilizanții bogați în azot nitric se recomandă pentru fertilizarea corectă cu azot a tuturor culturilor, și în mod special a celor de orz de primăvară și de floarea soarelui. Astfel de compuși au efect scăzut de acidifiere a solului, un produs de tip NAC ce conține atât azot nitric, cât și amoniacal asigurând absorbția optimă a acestui element.

O atenție specială trebuie acordată și modului de aplicare a îngrășămintelor. La fertilizările de vară sau toamnă, îngrășămintele solide cu fosfor și potasiu, mai greu solubile în apă și cu mobilitate mai redusă, trebuie aplicate înainte de lucrarea de bază a solului.

Poți apela și la fertilizanți foliari, care se administrează sub formă de soluții. Aceștia  sunt absorbiți la nivelul frunzelor și asigură suplimentele nutritive necesare în anumite perioade. Îngrășămintele foliare sunt recomandate pentru culturile de porumb, rapiță, sfeclă, cartof sau floarea soarelui, și pot fi aplicate din faza de pornire de vegetație până în cea de formare a tuberculilor sau frunzelor.

Fertilizarea corectă, care are ca scop obținerea de producții mari și recolte sănătoase, se bazează pe distribuția eficientă a elementelor nutritive în sol. Planificarea trebuie să aibă în vedere caracteristicile solului pentru fiecare parcelă din cadrul fermei, dar și rotația și necesarul pentru fiecare cultură în parte. Având în vedere aceste provocări, planifică din timp o strategie eficientă și achiziționează acele îngrășăminte care permit solului să stocheze substanțele pentru o perioadă optimă. 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here