Trebuie să vă schimbați acoperișul? Iată ce opțiuni aveți

0

Odată cu trecerea timpului s-au produs schimbări majore pe toate planurile. Dintre acestea, domeniul construcțiilor a înregistrat una dintre cele mai puternice dezvoltări. O etapă fundamentală în construirea unei case o constituie alegerea și montarea acoperișului. De ce este atât de important acest aspect? Acoperișul cel mai potrivit pentru casa ta este cel care te protejează de intemperii, de frig și cel care nu este expus infiltrațiilor de apă sau umezeală.

Haideți să descoperim care este cea mai interesantă formă de acoperiș și care merită pusă pe casa ta, modelele de acoperișuri existente și tipurile de materiale disponibile.

 Acoperișurile din stuf sunt indicate pentru cei care își doresc o metodă tradițională de a acoperi casa, stuful fiind cea mai bună variantă. Chiar dacă par fragile, acoperișurile din stuf sunt rezistente, arată foarte bine și oferă o termoizolație excelentă. Stuful este un material foarte ieftin și practic dacă ne raportăm la durata lui de viață, de aproximativ 40 de ani. Acoperișurile din stuf au o caracteristică negativă și anume, faptul că impun o anumită inclinație, sunt destul de vulnerabile datorită insectelor. Și totuși, stuful începe să revină în atenția constructorilor pentru că este ecologic.

Trebuie să vă schimbați acoperișul? Iată ce opțiuni aveți

Acoperișurile din șindrilă din fibră de sticlă au un aspect plăcut. Pot imita foarte bine țigla clasică, chiar dacă au proprietăți diferite. Șindrila din fibră de sticlă este o variantă ușor de montat, fiind autoadezivă. Marele avantaj comparativ cu șindrila bituminoasă se referă la faptul că folosește un intăritor pe bază de fibră de sticlă și are în compoziție mai puțin bitum. Dezavantajul față de șindrila bituminoasă este greutatea, care poate să ajungă la 10 kg/mp.

Trebuie să vă schimbați acoperișul? Iată ce opțiuni aveți

Acoperișurile din șindrilă bituminoasă sunt alcătuite din granule ceramizate, strat bituminos și fibră din sticlă. Cu siguranță, șindrila bituminoasă este o variantă ieftină și modernă cu care îți poți acoperi casa. Acest tip de acoperiș are o multime de avantaje: rezistă la foc, la radiații și la apă, poate să vină într-o varietate de modele, și poate cel mai important avataj, fiind ușor de tăiat și manevrat, face montarea foarte ieftină. Așadar, acest material merită atenție pentru că poate să reziste în timp până la 50 de ani pe acoperiș.

Trebuie să vă schimbați acoperișul? Iată ce opțiuni aveți

Acoperișurile din țiglă sunt cele care atrag atenția tuturor. Țigla are un aspect plăcut, natural și tradițional, deci poate să respecte toate cerințele de calitate. Există mai multe variante de țiglă: țigla metalică, țigla ceramică sau țigla din beton.

Țigla metalică cuprinde toate avantajele acoperișului metalic și încă ceva în plus, aspectul estetic. Țigla metalică nu afectează structura casei, este rezistentă, prezintă flexibilitate mare și greutate mică. Are o durată de viață de până la 10 ani cu o condiție, să fie grunduită sau vopsită, altfel poate să se deterioreze mult mai repede.

Trebuie să vă schimbați acoperișul? Iată ce opțiuni aveți

Țigla ceramică poate să reziste fără probleme până la 100 de ani. Este cea mai rezistentă datorită proprietăților sale superioare: termorezistență, rigiditate la șocuri, rezistență la ardere, rezistență la murdărie, îngheț și acizi, și permeabilitate la vaporii de apă. Cu toate acestea, are și ea un aspect negativ și anume, este foarte grea, deci este indicată pentru locuințe construite din materiale solide ca beton sau cărămidă, altfel poate afecta structura de rezistență a casei.

Trebuie să vă schimbați acoperișul? Iată ce opțiuni aveți

Țigla de beton este a treia variantă de țiglă, la fel de ca rezistentă primele. Poate să aibă o durată mare de viață și este disponibilă într-o varietate de culori. Dezavantajul major este ca și în cazul țiglei ceramice, greutatea mare.

Trebuie să vă schimbați acoperișul? Iată ce opțiuni aveți

Acoperișurile din tablă reprezintă varianta cea mai actuală de material, cu care îți poți acoperi casa. De ce? Are un preț mic, dar și alte proprietăți superioare pe care le oferă. Este rezistentă, flexibilă, are o greutate redusă, se montează ușor, poate să ofere un aspect foarte plăcut și există diverse modele, unele care imită perfect țigla. Dacă este tratată, poate să reziste mult timp.

Trebuie să vă schimbați acoperișul? Iată ce opțiuni aveți

După toată această descriere a fiecărui tip de material probabil că este greu să iei o decizie. În fond, toate variantele oferă avantaje și dezavantaje. De aceea, un aspect important care trebuie luat în calcul atunci când alegi materialul pentru acoperiș este locul unde este construită casa, apoi preferința fiecăruia, tipul de precipitații și temperatura care se înregistrează în zonă. Cel mai important lucru rămâne însă bugetul de care dispune fiecare. Este indicat să alegi o soluție care să te țină zeci de ani și să îți ofere protecția necesară.

 

Sursa foto: pexels.com, pixabay.com

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here