Guzmania, planta tropicală care înfrumusețează atât casa cât și grădina

1
Wirkungsvoller Blickfang - Guzmania-Bromelien in Flechtkšrben

Guzmania sau Bromelia, așa cum este mai cunoscută această plantă exotică vă poate decora grădina sau casa, chiar și atunci când nu are flori. Frunzele sale cresc formând rozete de aproximativ 50 cm în diametru și sunt largi, de culoare verde închis. Din centrul acestor lăstari apare o inflorescență compusă din frunze modificate cu nuanța roșu intens, care protejează florile.

Guzmania, planta tropicală care înfrumusețează atât casa cât și grădina
Guzmania, planta tropicală care înfrumusețează atât casa cât și grădina
Guzmania, planta tropicală care înfrumusețează atât casa cât și grădina

În natură crește, înflorește, face puieți și continuă să se dezvolte în funcție de zona unde este plantată, dar și în funcție de restul schimbărilor care au loc în spațiu liber. La ghiveci însă are nevoie de îngrijiri speciale, un recipient suficient de mare, umiditate optimă, lumină potrivită, temperatură constantă și altele. Așadar, Guzmania Lingulata perenă poate fi cultivată ca plantă ornamentală sau poate să crească în climatul tropical, mediteranean sau subtropical.

Citește și Pachira Aquatica, arborele norocos de acasă

Planta este una dintre cele mai comerciale bromelii de la noi din țară deoarece poate fi găsită într-o multitudine de culori vibrante: galben, roșu, portocaliu, mov, fucsia sau alb. Protagonista noastră, o plantă epifită perenă provine din America Centrală și America de Sud. Guzmania a fost descoperită de către naturalistul și farmacistul Anastasio Guzman.

Este o specie monocarpică, adică după ce înflorește formează mulți puieți la bază apoi planta moare. Inflorescența Bromeliei poate dura până la 6 luni de zile, de aceea este foarte potrivită pentru decorarea spațiilor de birou sau de acasă. Florile Guzmaniei sunt foarte mici, albe sau crem dar sunt înconjurate de bractee de diferite culori ce formează o inflorescență sub formă de pâlnie, astfel că o face foarte specială.

Guzmania, planta tropicală care înfrumusețează atât casa cât și grădina

Spuneam că necesită o atenție mai mare în ceea ce privește îngrijirea plantei. Ce presupune acest lucru? Fiind o plantă pretențioasă, Guzmania nu acceptă lumina directă, deci este important să fie ferită de bătaia razelor de soare. Și pentru că este o plantă tropicală, binențeles că are nevoie de temperaturi mai ridicate, cuprinse între minim 15 grade și maxim 27 grade Celsius.

Referitor la sol, necesită un pământ acid, bogat în fibre, ușor drenabil, turbă și nisip. Primăvara și vara are nevoie și de îngrășământ lichid, o dată la 14 zile, inserat în apa folosită la udat. Udarea se face o dată la 2-3 zile vara și o dată la 10-15 zile iarna. Pe timpul verii este indicată umplerea regulată a rozetei cu apă, eventual de ploaie.

Dacă doriți să achiziționați o Guzmania trebuie să știți că o plantă cu vârf de flori proaspete este cea pe care trebuie să o alegeți. De asemenea, lăstarii care se formează la baza plantei sunt un criteriu. Cu cât sunt mai multi, cu atât numărul de plante va fi mai mare în anul următor. O puteți cumpăra din florării sau din centre comerciale. La Dedeman de exemplu, găsiți la 17,04 lei / buc un exemplar de H 35 cm, D 9 cm. Pe planteolanda.ro are prețul de 30.00 lei, diametru ghiveci 9 cm. La floraria Trias costă 8.00 lei, diametru ghiveci 5 cm, H 55 cm.

 

Sursa: pinterest.com, en.wikipedia.org, pixabay.com

un comentariu

  1. […] Guzmania sau Bromelia, așa cum este mai cunoscută această plantă exotică vă poate decora grădina sau casa, chiar și atunci când nu are flori. Frunzele sale cresc formând rozete de aproximativ 50 cm în diametru și sunt largi, de culoare verde închis. Din centrul acestor… Cititi mai multe aici: Guzmania, planta tropicală care înfrumusețează atât casa cât și grădina […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here