Un tort vesel sau unul elegant, în culori de sezon

0

Desertul e întotdeauna momentul mult aşteptat al unei mese festive. E adevărat că în perioada sărbătorilor ne bucurăm de o grămadă de bunătăţi, de la ciocolată şi turtă dulce până la tradiţionalul cozonac. Tocmai de aceea, ne-am gândit să îţi propunem un alt fel de desert, cu arome nu tocmai specifice Crăciunului: un tort cremos, cu vanilie şi coacăze proaspete. Acestea se găsesc şi în sezonul rece, la supermarket, şi sunt mai puţin perisabile decât alte fructe roşii.

Ingrediente:
Foi:
– 1 ou
– 1 lingură de ulei
– 1 lingură de oţet
– 1 lingură de lapte
– 1 lingură de zahăr
– 250 g făină
Cremă:

– 4 ouă
– 10 linguri de zahăr
– 5 linguri de făină
– 600 ml lapte
– baton sau esenţă de vanilie
Glazură:
– 300 g coacăze roşii
– 150 g zahăr

Mod de preparare:
Amestecă ingredientele pentru foi (oul, zahărul, oţetul, uleiul şi laptele), după care adaugă treptat făina, până obţii o cocă consistentă şi omogenă. Întinde-o în 12 foi, pe care coace-le direct pe foc, într-o tigaie de teflon, fără grăsime. Atenţie! Înlătură periodic surplusul de făină rămas în tigaie, pentru a preveni arderea ei şi caramelizarea excesivă a foilor. Pentru cremă, pune la foc amestecul compus din gălbenuşuri, 7 linguri de zahăr, lapte şi cele 5 linguri de făină. Pe acestea din urmă adaugă-le treptat, simultan cu laptele. Fierbe compoziţia amestecând continuu, apoi las-o la răcit. Bate albuşurile spumă cu 3 linguri de zahăr şi încorporează-le în crema răcită, în care adaugă şi vanilia. Pentru a face glazura, pune fructele şi zahărul într-un vas, pe foc, şi lasă-le până ce sucul de fructe scade, iar siropul se îngroaşă, ajungând la consistenţa dorită. Între foi pune câte un strat de cremă şi unul de sirop. La final, ornează tortul cu rstul de sirop de fructe roşii.

Idee!
Un tort alb ca zăpada, cu un strop de glazură. Pardon, de coacăze roşii! Chiar dacă cele care vor asigura aspectul festiv sunt fructele proaspete, aşezate din abundenţă deasupra, ai nevoie şi de un sirop roşu pentru a orna tortul. Pentru un decor complet, poţi presăra şi câţiva fulgi de migdale.

Citește și Topul celor mai vândute torturi de nuntă din România – Mousse-ul alb cu fructe de pădure-preferatul românilor

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here