Tamarindul, aliment, medicament, sursa de lemn

3

Tamarindul (Tamarindus indica) este o plantă originară din estul Africii, naturalizată ȋn multe ţări din zona tropicală şi subtropicală. Numele său provine din limba arabă, tamar ȋnsemnând hindi. Aparţine Familiei Fabaceae, leguminoaselor. Copacul creşte până la o ȋnălţime de 12-24 m. Frunzele sale sunt penat compuse, iar florile galben palid sau rozalii, sunt mici, au 5 petale şi sunt grupate ȋn inflorescenţe de tip racem. Fructul este o păstaie.

Păstăile au culoarea caramelului, o lungime de 10-18 cm şi adăpostesc 3-10 seminţe ovale, turtite, maronii.

Tamarindul-beneficii

Planta este cunoscută din antichitate. S-au găsit dovezi ale cultivării tamarindului ȋn Egipt ȋncă de acum 2400 de ani, iar ȋn India de acum 3200 de ani.

Pulpa păstăilor conţine fibre, minerale ş vitamine. Dintre acestea amintim: fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, cupru, zinc, complexul de vitamine B, vitamina C şi vitamina K.

Păstăile se folosesc la gătit ȋn numeroase ţări din sud estul Asiei şi India. Miezul are un gust specific, acrişor, uşor dulceag, cu note de caramel şi fum. Este un ingredient important ȋn curry, supe, chutney (un sos specific bucătăriei indiene), sosul Worchestershire, dar şi ȋn deserturi precum: gemuri, siropuri şi sucuri.

Ȋn Thailanda, frunzele şi florile se folosesc ȋn salate.

Din frunze se extrage o vopsea roşie.

Lemnul este utilizat pentru confecţionarea de mobilier, roţi, canoe, iar cenuşa rezultată din arderea sa, se foloseşte la curăţarea vaselor.

Ȋn medicina tradiţională din India, Pakistan, Bangladesh şi Nigeria rădăcina, frunzele, florile şi fructele se folosesc la tratarea durerilor abdominale, a diabetului, infecţiilor parazitare, malariei, dizenteriei şi bolilor de ochi. De asemenea, tamarindul are proprietăţi hepatoprotectoare şi antidiabetice.

Tamarindul se foloseşte şi ȋn amenajări peisagistice, ca element central ȋn parcuri, ȋn aliniamente stradale, ȋn general, ȋn spaţii deschise, având nevoie de mult spaţiu.

Nu rezistă la geruri, fiind adaptat la o clima blândă.

Pulpa păstăilor de tamarind se găseşte sub formă de pasta sau presată şi de multe ori se vinde cu denumirea de curmale indiene.

De exemplu, pe  www.emag.ro  un pachet de tamarind, 450 g, costă 13 lei.

Sursa foto: www.amazon.com

3 comentarii

  1. Dupa descriere se aseamana cu roscovul de pe la noi .Roscovul produce aceleasi pastai dupa 70 ani .Am pus in pamant in urma cu 7 ani cateva seminte si au rasarit vre-o doua .Azi pomul are aproape 2m inaltime .Am varsta 71 ani si astept ca peste 64 ani sa mananc roscove ,asa cum mancam cand eram copil .

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here