Usturoiul șoarecelui, o floare de primăvară liliachie

1

Usturoiul șoarecelui (Allium angulosum) este o plantă erbacee, perenă, originară din centrul Europei și nordul Asiei.

Planta ajunge la o ȋnălţime de 35 cm și ȋnflorește vara, ȋn iulie-august avȃnd inflorescenţe globulare, liliachii care se ȋnchid la culoare devenind indigo. Acestea atrag o mulţime de insecte polenizatoare, de la fluturi, la albine și muște.

Prezintă 5-6 frunze liniare, lungi de 15-30 cm, de un verde ȋnchis.

Vezi și: Menta, una dintre cele mai cunoscute plante aromatice

Usturoiul șoarecelui-ȋngrijire

Usturoiul șoarecelui se cultivă pe sol umed, bine drenat, ȋntr-o zonă ferită de vȃnt, cu pH ce poate fi neutru, alcalin sau slab acid. Ȋn perioadele secetoase este necesară udarea zilnică astfel ȋncȃt să se păstreze umiditatea.

Dacă solul este argilos, se poate adăuga un strat de pietriș pentru a asigura drenarea.

Planta iubește soarele avȃnd nevoie de o expunere directă la razele acestuia.

Se ȋnmulţește prin seminţe și bulbi. Seminţele se seamănă direct ȋn grădină, primăvara cȃnd temperatura nu mai scade sub 12-13 grade Celsius, iar bulbii se plantează ȋn lunile septembrie, octombrie și noiembrie. Se recomandă o adȃncime de plantare de 5-6 cm, cu o distanţă de 30 cm ȋntre bulbi.

Atenţie!

Bulbii trebuie manevraţi numai cu mănuși ȋn mȃini deoarece atingerea lor poate genera reacţii alergice.

Planta este toxică și pentru cȃini.

Allium angulosum poate fi folosit ȋn parcuri, rocării și grădini rustice ȋmpreună cu lavandă, iris, Artemisa, salvie, trandafiri, mușeţel sau margarete.

Se poate utiliza și ȋn culturi de zarzavaturi pentru ȋndepărtarea insectelor dăunătoare, evitȃndu-se ȋnsă asocierea cu fasolea, mazărea și lucerna cărora le inhibă dezvoltarea.

Inflorescenţele de usturoiul șoarecelui se pot usca și folosi ȋn aranjamente ce vor rezista luni de zile.

Recoltarea lor se face ȋn momentul ȋnfloririi prin tăierea tulpinii de la bază. Urmează ȋndepărtarea frunzelor și atȃrnarea tijelor cu inflorescenţa ȋndreptată ȋn jos, ȋntr-o ȋncăpere bine aerisită, cu umiditate redusă.

Procesul de uscare durează ȋntre 3-6 săptămȃni.

Sursa foto: https://www.nijssentuin.nl/

un comentariu

  1. […] Usturoiul șoarecelui (Allium angulosum) este o plantă erbacee, perenă, originară din centrul Europei și nordul Asiei. Planta ajunge la o ȋnălţime de 35 cm și ȋnflorește vara, ȋn iulie-august avȃnd inflorescenţe globulare, liliachii care se ȋnchid la culoare devenind indigo. Acestea atrag o mulţime de… Cititi mai multe aici: Usturoiul șoarecelui, o floare de primăvară liliachie […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here