Menta, una dintre cele mai cunoscute plante aromatice

2

Menta buna (Mentha x piperita) este o specie erbacee, perenă, aromatică, al cărui nume provine de la Menthe, personaj din mitologia greacă. Menthe era o nimfă de apă care a fost transformată în plantă de Persephona.

Menta face parte din familia Lamiaceae, familie căreia îi aparţin şi alte plante aromatice precum busuiocul, salvia şi cimbrul.

Mentha piperita este un hibrid apărut în mod natural între Mentha aquatica şi Mentha spicata.

Menta se cultivă pentru proprietăţile uleiurilor esenţiale pe care le conţine. Substanţele care îi dau gustul caracteristic dulceag, înţepător, cu o senzaţie de răcire sunt: mentona, isomentona şi mentolul.

Planta creşte până la 45-80 cm înălţime, are tulpină muchiată (4 muchii) şi frunze lanceolate, opuse, cu margini zimţate. Florile sunt mici, violacee, grupate în inflorescenţe de tip cimă. Ȋnflorirea are loc în perioada iulie-august.

Citeşte şi: https://agroteca.ro/urzica-planta-sanatate-protectie/

Menta-cultivare

Menta se dezvoltă pe soluri bogate, umede, dar bine drenate, expuse soarelui sau aflate în zone de semi-umbră. Preferă un pH între 5,5-6,5.

Stolonii cu o lungime de 10-15 cm, se plantează toamna sau primăvara, la o adâncime de 10 cm, la 10 cm distanţă unii de ceilalţi.

Recoltarea se face prin cosire, în dimineţile însorite din luna iulie, după ce se evaporă roua.

Proprietăţile medicinale ale plantei se cunosc de sute de ani. Frunzele erau folosite proaspete, fermentate sau uscate. Ȋn Irak, kurzii foloseau florile, frunzele şi tulpinile în prepararea remediilor pentru durerile de picioare, bolile de piele, indigestii şi căderea părului.

Egiptenii foloseau frunzele de mentă pentru a da savoare mâncărurilor şi vinului.

Ȋn prezent, uleiul de mentă are o utilizare largă în industria parfumurilor, industria alimentară şi în cea farmaceutică.

Ceaiul de mentă are proprietăţi benefice în tratarea multor probleme de sănătate precum: inflamaţii, răceli, gingivite, reumatism, probleme digestive, insomnie, tuse, dureri de cap, spate şi gât, etc.

Sursa foto:https://misremedios.com

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here