Veste bună! S-au ieftinit creditele pentru locuinţe

0
locuinte

Să nu-ţi pară rău dacă nu ai apucat să cumperi o locuinţă anul trecut! Dacă intenţionezi să cumperi un apartament prin credit anul acesta, atunci avem o veste bună! S-au ieftinit creditele pentru case. CasoTeca îţi spune de ce vei plăti anul acesta o rată mai mică.

Banca Naţională a României a afişat astăzi, 6 ianuarie, o valoare de 0,98% pentru indicatorul Robor cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care se calculează ratele la creditele Prima Casă. Asta înseamnă că, cei care vor cumpăra anul acesta locuinţe prin credit, vor plăti rate mai mici. Deci, casele au devenit mai accesibile anul acesta.

Veste bună! S-au ieftinit creditele pentru case

Indicatorul Robor cu scadenţă la trei luni a scăzut în mod constant în ultimele luni. La această scădere se adaugă şi decizia de anul trecut a guvernului a de reduce şi marja de dobândă practicată de bănci la acordarea creditelor Prima Casă de la 2,5%, la 2%.

Coroborate, cele două scăderi, atât a indicatorului Robor, cât şi a marjei de dobândă practicată de bănci, duc la scăderea ratei la achiziţia unui apartament. Spre exemplu, dacă vrei să cumperi un apartament care costă 60.000 de euro, valoare maximă garantată de stat pentru apartamentele vechi, atunci rata va fi de  240 de euro/lună. Dacă ţi-ai fi cumpărat acelaşi apartament anul trecut, rata ar fi fost de 278 de euro. Acesta este cel mai bun moment pentru achiziţia unei locuinţe.

Veste bună! S-au ieftinit creditele pentru case

În plus, noul Cod Fiscal intrat în vigoare de la 1 ianuarie, a adus o altă scădere, de data aceasta la preţul locuinţei. Noul Cod Fiscal prevede creşterea valorii unei locuinţe noi pentru care se aplică TVA de 5%, de la 380.000 de lei, la 450.000 de lei. Cota de TVA de 5% a fost introdusă în decembrie 2008, iar valoarea locuinţei pentru care se aplica nu a fost modificată până acum, deşi leul s-a depreciat în raportul cu moneda europeană.

Astfel, dacă aveai de gând să cumperi un apartament a cărui valoare depăşea 85.000 de euro şi pentru care se plătea o TVA de 24%, de anul acesta vei plăti o TVA de doar 5%.

Veste bună! S-au ieftinit creditele pentru case

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here