Vioreaua, un semn al primăverii ȋn Europa

0

Vioreaua (Scilla bifolia) este o plantă erbacee, perenă, originară din centrul și sudul Europei unde se ȋntȃlnește ȋn crȃnguri și păduri montane. Este unul dintre vestitorii primăverii, ȋnflorind devreme, la sfȃrșitul lui martie și ȋnceputul lui aprilie.

Face parte din familia Asparagaceae, familia zambilelor și a muscarilor.

Vezi și: Zambila strugure, unul dintre primii vestitori ai primaverii

Scilla prezintă două frunze bazale, lineare, lungi de 7-14 cm. Florile sale cu formă de steluţă, se grupează cȃte 2-10,  ȋn inflorescenţe de tip racem. Ȋn general sunt albastre, dar pot fi albe sau roz. Atrag o mulţime de insecte, fiind dintre primele surse de nectar pentru albine.

Fructul este o capsulă cu o lungime de 8 mm.

Scilla-ȋngrijire

Fiind o plantă de pădure, preferă soluri bogate, bine drenate, cu pH neutru, ușor alcalin sau ușor acid. De asemenea, are nevoie de expunere directă la soare, dar suportă și semiumbra, fiind una dintre speciile care ȋnfloresc la baza copacilor, profitȃnd de perioada ȋn care aceștia nu au ȋncă frunzișul dezvoltat.

Se ȋnmulţește prin bulbi ce trebuie așezaţi la o adȃncime de cca 10 cm și la o distanţă de 10 cm unii de ceilalţi. Plantare se face toamna, ȋncepȃnd cu octombrie și pȃnă la finalul lui noiembrie.

Atenţie! Atȃt bulbii cȃt și frunzele sunt toxice. Se recomandă purtarea mȃnușilor de protecţie la manipularea acestora.

Este ușor de ȋntreţinut fiind rezistentă la atacul insectelor, căprioarelor și al iepurilor.

După uscarea florilor, pămȃntul trebuie menţinut umed, pȃnă la veștejirea frunzelor. Astfel, bulbul va acumula substanţele de care are nevoie pentru a ȋnflori ȋn anul următor.

Vioreaua este o alegere perfectă pentru rocării, zonele cu arbori, porţiunile de teren de lȃngă alei, dar și pentru interior, dezvoltȃndu-se bine ȋn ghivece.

Bulbii nu trebuie scoși din pămȃnt toamna rezistand peste iarnă.

Sursa foto: www.juzaphoto.com, www.worldoffloweringplants.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here