Vopseaua din faină pentru pereți, alternativa naturală și ieftină la vopseaua din comerț

0

Acest tip de vopsea nu doar că este mai ieftin decât multe dintre vopselele din comerț, ci este cu siguranță mai sănătos, fiind făcut din faina pe care o găsești în orice casă. Făina poate fi transformată cu ușurință în finisaj ecologic, 100% natural, ce poate fi folosit atât în amenajările interioare, cât și în cele exterioare.

O invenție eco suedeză

În străinătate, mulți o cunosc sub denumirea de „Vopsea Suedeză”, fiind inventată, în urma cu multe secole, în Suedia, unde a și fost folosită pe scară largă. Acest finisaj homemade a pierdut însă din popularitate începând cu anii 60 ai secolului trecut, odată cu apariția din ce în ce mai multor finisaje comerciale, pe care oricine le putea cumpăra de-a gata din magazin, care erau ușor de aplicat și mai aveau și un timp tot mai scurt de uscare. Astăzi, însă, când oamenii încearcă să revină la conceptul de viață sănătoasă, naturală, și când finisajele eco din magazin au prețuri exorbitante, iată că vopseaua din faină a fost redescoperită, fiind o alternativă extrem de ieftină la soluțiile disponibile în comerț.

Citește și Tips and tricks pentru un decor în stil Bohemiam Chic

Cei care au folosit-o deja o apreciază în special pentru faptul că este complet naturală, neavând niciun fel de emisii toxice (cum se întâmplă în cazul majorității vopselelor de magazin), dar și pentru că suprafețele vopsite astfel arată foarte frumos, iar vopseaua rezistă fără probleme cel puțin 5 ani de zile (unii spun că durata de viață poate ajunge și până la 8-10 ani). Și dacă rezistă fără probleme pe casele nordicilor, în condițiile meteo de acolo, cu siguranță poate rezista și în alte climate.

Cum prepari vopseaua pe bază de faină

Nu este o rețetă complexă, iar tehnologia de preparare a vopselei este destul de simplă, chiar dacă poate răpi aproximativ o oră din timpul tău.

  • 650 grame de faină albă
  • 8 litri de apă
  • 2,5 kg oxid de fier în nuanța dorită (găsești în general în magazinele de materiale de construcții, la secțiunea Coloranți pentru vopsele lavabile / Oxid)
  • 250 grame sulfat de fier sau sulfat feros (necesar doar dacă vopseaua urmează a fi aplicată pe suprafețe din lemn)
  • 1 litru de ulei de in fiert și răcit de două ori
  • 100 grame de săpun negru sau 100 ml de săpun lichid / detergent de vase incolor sau într-o culoare cât mai neutră.

Pașii de preparare a vopselei

  1. Se amestecă făina cu 1 litru de apă rece până la obținerea unei mase omogene, fără cocoloașe.
  2. Într-un recipient mare se pun la fiert ceilalți 7 litri de apă.
  3. Când apa începe să fiarbă se adaugă în vas pasta obținută din amestecul de apă și făină, amestecând continuu până la îngroșarea compoziției. Procedura se efectuează la foc mic și poate dura până la un sfert de oră.
  4. Se adaugă oxidul de fier sau aceeași cantitate de pigmenți naturali în formă de pulbere și sulfatul de fier (dacă prepari vopseaua pentru garduri sau alte suprafețe verticale din lemn), amestecând aproximativ 10 minute.
  5. Se adaugă uleiul de in și se lasă să fiarbă alte 10 minute, amestecând continuu.
  6. Se adaugă săpunul lichid și se ia vasul de pe foc, lăsându-se la răcit.

Citește și Sarea amară (Epsom) și beneficiile ei în grădină și gospodărie

Vopseaua naturală din făină este astfel gata și poate fi aplicată pe perete, iar în caz că este prea densă, poate fi diluată cu puțină apă rece. Cu cât mai intens pigmentată va fi vopseaua, cu atât va fi mai rezistentă.

Condiții de utilizare

Suedezii folosesc această vopsea în special la finisarea suprafețelor din lemn (lambriu exterior casă, garduri etc), însă vopseaua din faina poate fi aplicată și la finisarea suprafețelor verticale de zidărie din cărămidă sau alte materiale. Ideal este ca vopsirea să nu se facă la temperaturi mai scăzute de 5 grade Celsius și nu în bătaia directă a razelor soarelui. În cazul în care se aplică pentru prima dată pe o suprafață din lemn nou, se recomandă aplicarea unui grund preparat din 3 părți vopsea și ¼ apă. Al doilea strat de vopsea se poate aplica abia la cel puțin 24 ore după aplicarea primului strat, deși mulți utilizatori susțin că se obține o acoperire completă imediat după prima mână. Abia după trecerea primilor doi ani va fi necesară reîmprospătarea vopselei.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here