Idei de amenajare pentru dormitoare mici și înguste

3

Cu toții ne dorim un dormitor în care să ne simțim confortabil, să putem fi noi înșine, un dormitor care să arate ca o cameră dintr-un hotel de lux, amenajat cu bun gust. Oricare ar fi stilul preferat, crearea unui ambient similar celui din hotelurile de lux este dificil dacă dormitorul este mic și îngust.

Nu e cazul să te descurajezi, există soluții de amenajare pentru crearea atmosferei luxuriante și confortabile într-un dormitor îngust și cu suprafața mică. Designerii cunosc și apelează la o serie de trucuri, cu ajutorul cărora reușesc să distragă atenția de la suprafața încăperii. Află care sunt câteva dintre aceste trucuri.

Dulapurile de la capul patului

Deși le asociem mai degrabă cu amenajarea camerelor pentru copii sau adolescenți, dulapurile proiectate la capul patului sunt o soluție potrivită și pentru dormitoarele matrimoniale înguste, a căror suprafață nu permite integrarea unui dulap obișnuit, de sine stătător. Pentru a le face cât mai puțin vizibile în decor, mulți designeri aleg să proiecteze dulapuri în ton cu pereții, mergând cu înălțimea acestora până în tavan.

Dulapuri și comode fără mânere

Un alt secret pe care îl poți pune în aplicare în amenajarea unui dormitor mic este cel de alegere a pieselor de mobilier fără mânere. Chiar dacă vei respecta și vei pune în aplicare ideea de la punctul anterior, proiectând dulapuri în ton cu pereții, prezența eventualelor mânere sau elemente de feronerie le va scoate în evidență și va pierde efectul „mascării”.

Dulapuri cu adâncime mică

Pentru a nu îngusta și mai mult micul dormitor și în același timp pentru a obține cât mai multe spații de depozitare, pot fi proiectate dulapuri cu adâncime mică, cu desfășurare pe doi sau trei pereți ai încăperii. Și în acest caz, ideal este să fi aleasă o fațetă în ton cu pereții, creându-se astfel o iluzie care face cât mai puțin sesizabile corpurile de mobilier proiectate.

Paturile înguste

Un alt truc care va face cu siguranță diferența în cazul unui dormitor îngust este alegerea unui pat matrimonial de cel mult 140 – 160 cm lățime. Cu cât va fi mai îngust modelul pe care îl vei alege, cu atât mai lată va părea camera la final și, în plus, vei obține și niște spațiu liber pentru proiectarea unui dulap de haine sau pentru o comodă cu sertare.

Pat cu sertare sau cu ladă de depozitare

Se pot obține câteva spatii de depozitare suplimentare în dormitoarele înguste prin alegerea unui pat prevăzut cu ladă de depozitare sub saltea sau a unui model cu sertare dedesubt. Dintre aceste două variante, cele cu ladă pot fi folosite inclusiv pentru depozitarea plăpumilor, așternuturilor și a altor obiecte voluminoase, în timp ce modelele cu sertare sunt practice pentru organizarea lenjeriei intime și a altor articole mărunte, deseori nefiind suficient spațiu pentru depozitarea păturilor.

Citește și Află ce nu trebuie să arunci niciodată în toaletă sau în chiuvetă

Așezarea patului în colțul camerei

În cazul dormitoarelor extrem de înguste, așezarea centrată a patului matrimonial face complet imposibilă trecerea dintr-un capăt în altul al încăperii. În acest caz, designerii preferă să așeze patul într-unul dintre colturile încăperii, lăsând accesul spre una dintre laturile patului, în timp ce cealaltă rămâne lipită de perete. Nu te gândi ca această soluție te va împiedica să mai accentuezi peretele de la capul patului. În decursul procesului de amenajare, încearcă să elimini din minte noțiunea de simetrie, iar ideile decorative vor apărea negreșit.

 

Noptiere mici și compacte

Tot pentru a economisi spațiul, mulți designeri aleg să renunțe la anumite piese de mobilier. În cazul dormitoarelor înguste, aceștia renunță de obicei la noptierele clasice de la capul patului, înlocuindu-le cu unele compacte, cu design slim sau cu polițe montate pe perete în lateralele sau deasupra tăbliei patului.

Draperii și perdele în ton cu pereții

Chiar dacă ideea de textile colorate în contrast cu pereții sună bine, când vine vorba de amenajarea unui dormitor prea îngust cu fereastra așezată pe una dintre laturile lungi ale încăperii, e bine să alegi perdele și draperii albe sau în ton cu pereții – nuanțe precum crem, gri, grej. Nu te îngrijora că se vor pierde pe fundalul pereților, ferestrele oricum vor arăta frumos, iar camera nu va căpăta un aspect încărcat.

Alb și culori deschise

Albul și culorile deschise în general sunt prima opțiune pentru pereții și mobila unui dormitor îngust. Dacă îți dorești neapărat și o culoare mai intensă sau una închisă, folosește-o sub forma micilor pete de culoare sau, cel mult, pentru accentuarea unuia dintre pereții camerei. O idee poate fi și alegerea unui pat într-o culoare vibrantă, cu o tăblie frumoasa, supradimensionată.

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here