Un spaniol cultivă șofran în Gorj

2

Un spaniol cultivă șofran în Gorj. Cel mai scump condiment din lume a fost adus pentru a fi cultivat în România de un spaniol. Acesta a venit cu șofran de la el din țară și a început să-l cultive, acum câțiva ani, într-o localitate din Gorj. Acum se mândrește că plantația arată mai bine chiar și decât cele din Spania, iar calitatea șofranului, considerat aurul roșu al gastronomiei, este superioară față de cel produs de iberici.

Cel mai scump condiment din lume a fost adus în România de un spaniol. Acesta a venit cu șofran de la el din țară și a început să-l cultive, acum câțiva ani, într-o localitate din Gorj. Acum se mândrește că plantația arată mai bine chiar și decât cele din Spania, iar calitatea șofranului, considerat aurul roșu al gastronomiei, este superioară față de cel produs de iberici.

”Am făcut un experiment, bineînțeles (…) clima este deosebită pentru șofran, pentru că șofranul are nevoie de frig, și după aceea de pământ, (n.r. în România) este cel mai bun pământ din Europa.

De ani buni, Guzman s-a îndrăgostit de România și a decis să investească la noi. A cumpărat teren în localitatea gorjeană Bustuchin, unde a înființat o plantație de șofran, condimentul vedetă al Spaniei, dar și muri.

Șofranul a înflorit acum, la final de octombrie, și spaniolul se declară mulțumit de rezultat.

7 flori superbe care vestesc sosirea primăverii

Șofranul trebuie ”uscat imediat”

De când a venit în România, spaniolul a învățat mai multe femei din sat cum să culeagă șofranul, cel mai scump condiment din lume.

Șofranul ”se culege proaspăt pe fiecare zi, trebuie uscat imediat, trebuie ambalat imediat (…) este un secret la rupere ca să nu aibă codița foarte multă albă, să rămână numai portocaliu”, spune o culegătoare de șofran.

Șofranul, din bucatele Orientului, ȋn ţesături și parfumuri

A cultivat șofran pe aproape 5.000 de metri pătrați și are în plan să se extindă. Un kilogram de șofran produs în Gorj se vinde pe piața europeană chiar și cu 14 mii de euro.

Pe lângă șofran, spaniolul a cultivat câteva mii de hectare cu muri. A înființat o cooperativă din care fac parte în total o sută de producători din zonă și va deschide un depozit unde vor putea fi congelate fructele de pădure, după care vor fi vândute. Vrea să ajute tinerii din comună să-și înceapă propria afacere și are în plan să le ofere câte 200 de butași de mur gratuit.

Vezi și Tractoarele John Deere, Fendt şi New Holland sunt cele mai căutate de europeni

2 comentarii

  1. Buna ziua.Numele meu este Anatolie,sunt din Republica Moldova.Vrea sa cultiv sofran.Cum as putea vedea un camp de sofran si sa procur bulbi(desigur cu o informare completa de cultivare si uscare) .Multumesc

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here