5 cele mai murdare locuri din casă. Cum le venim de hac

0
Foto: cleanerswestlondon.org

Sunt pline de praf şi murdărie, dar totuşi nu le dăm atenţie. Iată mai jos o listă cu cinci cele mai murdare locuri din casă pe care ar trebui să le ai în vedere data viitoare când faci curăţenie.

1) Pervazul şi canaturile ferestrelor

Pervazul şi canaturile ferestrelor sunt printre cele mai des sărite de la curăţenie locuri din casă. Canaturile pot aduna nu doar praf, dar şi insecte moarte, ceea ce, dacă sunteţi predispuşi la alergii, vă poate dăuna.

Folosiţi duza mică a aspiratorului pentru a îndepărta cât de multă murdărie puteţi dintre canaturi. Dacă murdăria s-a stratificat, pulverizaţi cu puţină apă, aşteptaţi câteva minute, apoi frecaţi cu o periuţă de dinţi pe care nu o mai folosiţi. Ştergeţi apoi cu o cârpă uscată (de preferinţă cu microfibre).

2) Periuţele de dinţi

Foto: wikipedia.org
Foto: wikipedia.org

Iată ce se mai întâmplă în baia dumneavoastră:

a) Perii periuţei de dinţi rămân în mod inevitabil uzi după fiecare folosire, umezeala servind drept condiţie ideală pentru înmulţirea bacteriilor;

b) Bacteriile care prosperă deja în vasul toaletei sunt răspândite în aer de fiecare dată când trageţi apa;

c) Bacteriile răscolite în acest mod pot supravieţui în aer timp de două ore după ce au fost expulzate din vasul toaletei de vârtejul de apă, având suficient timp să adere la periuţele de dinţi umede.

Cum contracarăm dezvoltarea lor? În primul rând ar trebui să schimbăm periuţa de dinţi cel puţin o dată la trei luni. De asemenea, ar trebui să ne obişnuim să coborâm capacul toaletei înainte să tragem apa. Pentru dezinfectări periodice, periuţa de dinţi poate fi pusă în maşina de spălat vase. O altă metodă este să lăsăm periuţa în apă de gură timp de 30 de secunde după ce am folosit-o.

3) Lustrele

Foto: marvelbuilding.com
Foto: marvelbuilding.com

Ne uităm la lustră doar când vrem să strănutăm şi poate de aceea, când facem curat, uităm că şi acolo se pot aduna praful şi mizeria. În plus, praful adunat la înălţime poate fi uşor împrăştiat atunci când se face curent în casă.

Pentru a nu împrăştia praful chiar în momentul în care îl ştergem, putem folosi vechiul truc cu faţa de pernă. Trageţi faţa de pernă peste abajururi astfel ca praful să nu se împrăştie prin aer şi curăţaţi încet. Dacă situaţia este gravă, puteţi pulveriza puţină apă cu oţet peste faţa de pernă. Praful va fi absorbit, iar suprafaţa va fi curăţată temeinic.

4) Aparatura electronică

Foto: wikipedia.org
Foto: wikipedia.org

Fie că vorbim de telefonul mobil, de telecomandă sau de tastatură, aceste obiecte folosite zilnic au parte destul de rar de curăţire. Telefonul mobil, de exemplu, are pe suprafaţa sa de 18 ori mai multe bacterii decât există pe capacul veceului. De aceea, telefonul, telecomanda sau tastatura ar trebui să aibă şi ele parte de atenţie în timpul curăţeniei.

Curăţirea se poate face pulverizând o soluţie compusă jumătate din alcool şi jumătate din apă peste obiecte. Se lasă aşa câteva minute, apoi se şterg cu o cârpă uscată (de preferinţă cu microfibre). Pentru „curăţenia generală” puteţi folosi periuţa de dinţi sau beţigaşele pentru urechi, în special atunci când curăţăm tastatura.

5) Clanţe, mânere, comutatoare

Foto: mile.mmu.edu.my
Foto: mile.mmu.edu.my

Sunt acele obiecte pe care ne punem mâinile de zeci de ori zilnic, mai puţin atunci când facem curăţenie. Inevitabil, bacteriile pe care le adunăm pe mâini vor sfârşi şi pe clanţele, mânerele sau comutatoarele de lumină din casă.

Pentru a le curăţa cum trebuie putem folosi amestecul de jumătate alcool, jumătate apă pe care îl pulverizăm pe suprafaţă. Aşteptăm apoi cinci minute şi ştergem cu o cârpă uscată (de preferinţă cu microfibre).

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here