9 lucruri pe care să nu le faci dacă vrei o saltea bună

0

În fiecare an dormim în medie 3.000 de ore pe saltea, așa că trebuie să avem grijă de unul dintre cele mai importante lucruri din casă. Un somn odihnitor înseamnă o zi bună la muncă, la școală. De aceea, CasoTeca îți spune 9 lucruri pe care să nu le faci dacă vrei o saltea bună.

O saltea bine aleasă și bine îngrijită este esențială pentru sănătatea ta. Aceasta păstrează alinierea corectă a coloanei vertebrale, susține corpul, iar somnul tău e unul neîntrerupt de dureri. Cu toate acestea, mulți oameni își distrug salteaua destul de repede. Se fac multe greseli. Iată ce nu trebuie să faci dacă vrei să ai o saltea mai mult timp. 

CITEȘTE ȘI Cum alegem salteaua potrivită

Românii dorm în medie 9 ore pe zi, potrvit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Iar calitatea somnului este dată și de cum este îngrijită salteaua. Sunt anumite lucuri pe care unii oameni le fac în mode repetat și care duc la scurtarea duratei de viață a saltelei.

CITEȘTE ȘI Metode simple pentru curățat salteaua

Nu rotești niciodată salteaua

Zilele în care esre nevoie să rotești salteaua periodic au dispărut de mult. Saltelele produse în ultimul deceniu nu mai au două părți. Dar asta nu înseamnă că ai scăpat de grija asta odată ce ai pus salteaua cea nouă pe pat. Fă-ți obiceiul să rotești salteaua, de la cap, la picioare cel puțin odată la două luni. Acest lucru va duce la întârzierea apariției inevitabile a deformării saltelei datorită greutății corporale. văilor și a căderilor din cauza greutății corporale.

9 lucruri pe care să nu le faci dacă vrei o saltea bună
9 lucruri pe care să nu le faci dacă vrei o saltea bună

Nu folosești o husă pentru saltea

Dacă nu acoperi salteaua cu o husă de protecţie, o laşi fără apărare împotriva dușmanilor: umiditate, fulgi de piele, uleiuri de corp şi praf. Acesta este unul dintre cele mai răspânite moduri în care oamenii îţi distrug salteaua.  Dacă eviți o husă de saltea pentru că îți amintesc de învelișurile cald din plastic de acum câteva decenii, vei fi încântat/ă să descoperi că multe dintre husele din ziua de astăzi sunt mult mai confortabile și mai respirabile. Multe dintre ele sunt căptușite pentru confort suplimentar și sunt rezistente la praf şi mucegai. Spală husa de cel puțin două sau trei ori pe an pentru a o menține proaspătă.

Săritul în pat

Indiferent dacă copiii folosesc patul pe post de trambulină sau te urci în pat pentru a ajunge la un raft sau pentru a atârna un tablou,  efortul este prea mare de suportat. Iar dacă ai un pat cu suport de lemn, atunci chiar nu trebuie să sari. Acestea s-ar putea rupe şi vei ajunge cu salteaua pe podea.

Permiţi prafului să intre sub pat

Dacă ai un pat ale cărui părţi laterale nu ajung până la podea, atunci trebuie să ştii că prin locul rămas liber se poate aduna praf sub pat, o sursă generoasă de alergeni. Poţi folosi materiale textile pentru a îmbrăca lateralele. În acest fel, vei adăuga un accent decorativ patului, iar praful sau părul animalelor nu vor mai ajunge sub pat.

Laşi animalele de companie să doarmă sub pat

Probabil că pare un loc confortabil pentru Mirciulică sau Suzi, însă lăsatul animalelor să doarmă sub pat înseamnă că se va aduna mult păr de cealaltă parte a saltelei. Iar acest lucru te-ar putea determina să strănuţi mai des decât ţi-ai dori. În plus, animalul de companie poate distruge cealaltă faţă a saltele. Cel mai bine este să-i oferi şi lui un pat al lui. În acest fel, amândoi veţi dormi bine şi fără probleme de sănătate pentru tine. 

9 lucruri pe care să nu le faci dacă vrei o saltea bună
9 lucruri pe care să nu le faci dacă vrei o saltea bună

Nu cureţi salteaua

Saltelele au nevoie de curățare periodică, la fel ca restul camerei. Cel puțin de două ori pe an, dar de preferat o dată în fiecare sezon, îndepărtează tot de pe pat şi apoi aspiră temeinic partea superioară și partea laterală a saltelei cu ajutorul instrumentului pentru tapițerie. Acordă o atenție deosebită cusăturii saltelei, acolo unde acarienii preferă să se ascundă cel mai ales. Dacă doreşti, presară puțin bicarbonat de sodiu înainte de a aspira. În acest fel vei elimina mirosurile.

Laşi salteaua fără susţinere

Dacă aveți un pat cu somieră, verifică periodic şipcile din lemn pentru crăpături  sau rupturi. O saltea fără suport adecvat va cădea și se va îndoi sub greutatea corporală, ceea ce înseamnă că nu eşti susținut corespunzător.

9 lucruri pe care să nu le faci dacă vrei o saltea bună
9 lucruri pe care să nu le faci dacă vrei o saltea bună

Laşi salteaua în „întuneric”

Pentru a elimina mirosurile şi a ţine acarienii sub control, expune periodic salteaua la aer curat şi la lumina soarelui. Pur şi simplus ia aşternuturile de pe pat atunci când trebuie să le speli şi lasă salteaua în aer şi la soare pentru câteva ore.

Laşi petele să se usuce

Se mai întâmplă ca cel mic să urineze în pat, să verşi un pahar de vin în pat. Indiferent de sursă, lichidul și salteaua nu se amestecă. Odată ce lichidul este vărsat pe pat, îndepărtează imediat aşternuturile și foloseşte un prosop pentru a bloca lichidul să pătrundă în saltea. Dacă este necesar, foloseşte un detergent comercial sau o bicarbonat de sodiu pentru a elimina mirosul rezidual sau petele. Apoi poţi lăsa salteaua să se usuce la aer înainte de a rearanja patul. Sau poţi folosi uscătorul de păr la setarea scăzută pentru a accelera lucrurile.

Chiar si cu cele mai bune îngrijiri, saltelele trebuie înlocuite după cinci sau zece ani. Vei știi că este timpul pentru o saltea nouă atunci când cea veche s-a deformat, nu dormi bine sau te trezeşti cu dureri, furnicături sau rigiditate.

9 lucruri pe care să nu le faci dacă vrei o saltea bună
9 lucruri pe care să nu le faci dacă vrei o saltea bună

Sursa text: The Spurce

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here