GEFF – un nou proiect BERD destinat creșterii economiilor la energie în sectorul rezidențial. Vedeți care sunt tehnologiile eligibile

0
geff-berd-economii-energie

Astăzi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a lansat și în România un program de finanțare pentru creșterea economiilor de energie și reducere a costurilor la utilități. Green Economy Financing Facility (GEFF) este destinat să ajute sectorul rezidenţial din țară prin finanţarea investiţiilor în eficienţă energetică, energie regenerabilă si soluţii de economisire a apei. Creditele vor putea fi accesate prin intermediul bancilor locale partenere BERD, prima care s-a alăturat fiind Banca Transilvania.

Cine poate beneficia de finanțările GEFF?

Beneficiarii acestor finanţări pot fi persoane fizice, grupuri de persoane fizice, asociaţii de proprietari sau companii furnizoare de produse şi servicii verzi. Aceştia vor putea să aleagă soluţii de tehnologii verzi pre-definite sau să beneficieze de consultanţă gratuită pentru identificarea soluţiilor cu consum de energie redus cele mai potrivite pentru investiţiile complexe ce urmează a fi finanţate prin GEFF. Consultanţa tehnică este asigurată prin intermediul grantului acordat de catre Global Environment Facility şi EBRD Shareholder Special Fund.

Aveți mai jos o listă cu echipamente și tehnologii de uz casnic care respectă standardele de performanță impuse de insituția europeană în proiectul GEFF:

  • Frigidere și congelatoare cu eticheta energetică A ++ sau A +++;
  • Aparate de aer condiționat cu eticheta energetică A ++ sau A +++;
  • Iluminarea cu LED-uri: ≥ 80 lumeni / Watt;
  • Cazane pe gaz în condensare;
  • Cazane pe bază de biomasă cu randament termic ≥ 85%;
  • Butelii pentru apă caldă cu eticheta energetică A sau B;
  • Ferestre și uși din lemn termopan, având valoarea U ≤1,3 W / m2K;
  • Sisteme de izolație solide și panouri sandwich cu o conductivitate termică λ ≤ 0,035 W / mK și grosime minimă 10 cm. Poate fi mai subțire dacă λ este mai mică și poate fi obținută aceeași valoare R;
  • Sisteme de izolație moi: Conductivitate termică λ ≤ 0,040 W / mK. Grosimea minimă eligibilă este de numai 5 cm, deoarece izolarea moale este uneori stratificată și / sau trebuie să se încadreze în spații închise. O casă tipică poate folosi 15 cm pentru subsol și 20 cm pentru acoperiș.
  • Pompe de căldură: COP 4.3;
  • Colectoare solare: Solar Keymark (SK) sau ≥ 75% eficiente dacă nu există SK;
  • Solar PV: randament electric ≥ 14%;
  • Sisteme de măsurare și control al energiei, cum ar fi contoarele inteligente, contoarele de căldură, apă, sisteme lede gestionare a energiei sau auxiliarele de economisire a energiei;
  • Sisteme și tehnologii de economisire a apei, cum ar fi instalații de epurare a apelor reziduale de dimensiuni reduse, sisteme de reutilizare a apei, sisteme de recoltare a apei de ploaie, seturi de tratare a apei, contoare de apă, robinete de economisire a apei și seturi de reducere a presiunii.

 

Citește și: Cum arată casa plutitoare construită în România

 

Banca Transilvania este prima instituție financiară locală care s-a alăturat programului și care a contractat un împrumut de 40 de milioane de euro pentru investiții în eficiența energetică destinate clădirilor rezidențiale, asociațiilor de proprietari și furnizorilor de servicii asociate.

Proiectul GEFF face parte din programul Green Economy Transition al BERD, prin care Banca intenţionează, până în 2020, să utilizeze 40% din investiţiile sale anuale pentru finanţarile destinate reducerii impactului schimbărilor climatice, în comparaţie cu o medie de aproximativ 25% din investiţiile anuale în ultimii 5 ani.

Sursă foto: www.greencollarcrews.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here