Terariile cu plante aeriene – noul trend în materie de amenajări interioare

0

Plantele sunt întotdeauna o idee bună pentru decorarea casei. Ele aduc o pată de culoare încăperii, împrospătează aerul şi reuşesc să binedispună pe oricine. S-ar putea ca unii oameni să nu dispună de foarte mult spațiu pentru amplasarea ghivecelor sau de condiții prielnice creșterii armonioase a florilor.

Pentru aceștia, CasoTeca le-a găsit o soluţie. Plantele aeriene sunt o soluție minunată pentru că nu ocupă spațiu mult şi cu siguranță reuşesc să se facă remarcate. Micuțe, chic și mereu aranjate în suporturi elegante, plantele aeriene aduc un suflu nou oricărei amenajări interioare.

Ce este o plantă aeriană?

Numele de plantă aeriană nu vine de la faptul că nu poate trăi fără aer, ci că trăiește în aer, în lipsa solului. Planta aeriană poate fi amplasată într-un terariu sau se poate atașa de o altă plantă, dar asta nu înseamnă că este un parazit, pentru că nu face rău gazdei.

Cunoscute şi sub numele științific de Tillandsia, plantele aeriene se găsesc în peste 550 de specii. Acestea provin în mare parte din Mexic, America de Sud şi America Centrală. Există doar 16 specii originare din Florida.

Cum se hrănesc plantele aeriene?

Plantele aeriene (Tillandsia) se hrănesc prin intermediul frunzelor și foarte puțin sau chiar deloc prin rădăcină. Odată ce rădăcinile nu sunt importante pentru acest tip de plantă, ele se pot înlătura fără a dăuna plantei. Rădăcinile le pot crește înapoi, dar fără a afecta. Rolul lor este de a ancora planta pe un suport precum alte plante, pietre, copaci, arbuşti sau de pământ.

Tillandsia sunt epifite, adică nu au nevoie de sol, deoarece apa și nutrienții sunt absorbite cu ajutorul frunzelor. Umezeala și nutrienții sunt luate din aer (praf, frunze sau insecte în descompunere) cu ajutorul unor structuri de pe suprafața frunzelor numite tricomi (mici perișori sau solzi).

Cum se înmulțesc plantele aeriene?

În ciclul de viaţă, plantele aeriene ajung la maturitate şi înfloresc. Înainte, în timpul, sau după înflorire (depinde de fiecare specie), planta va produce „pui”. Înmulțirea se face prin semințe sau pui care apar lângă planta-mamă.

O singură plantă aeriană poate avea până la 12 pui în același timp. Aceștia se despart de planta-mamă atunci când au două treimi din mărimea acesteia. Cele mai multe specii produc între două şi opt noi plante care, în mod normal, într-un an ajung şi ele la maturitate, înfloresc şi fac alţi pui.

Dacă anul acesta ai o plantă, anul viitor poţi avea 6, iar peste 2 ani – 36.

Cum se îngrijesc plantele aeriene?

Aici am o altă veste bună: plantele aeriene sunt foarte ușor de întreținut! Deoarece nu au nevoie de ghiveci, pământul nu trebuie schimbat. Nu sunt pretențioase privind lumina sau temperatura. Într-adevăr, nu le place frigul, dar temperatura camerei le face ideale pentru interiorul oricărei case.

Dacă te consideri novice în îngrijirea organismelor care se hrănesc prin fotosinteză, atunci plantele aeriene sunt ideale.

Îngrijirea plantelor aeriene se adresează atât iubitorilor de plante, cât și celor care își doresc plante, dar nu au răbdarea sau timpul necesar să le dedice timp. În funcție de preferințele tale poți uda planta, astfel:

  • Prin pulverizare: planta nu trebuie îndepărtată din locul ei, dar dacă nu este udată conștiincios și consecvent (de la 3 până la 7 ori pe săptămână) se poate usca. Așadar, această metodă de întreținere este perfectă pentru cei care se bucură la fiecare interacțiune cu plantele.
  • Prin stropire: plante se ține sub jet de apă preț de câteva minute, de două sau patru ori pe săptămână. Prin această metodă te asiguri că planta primește suficientă apă. Stropirea este ideală pentru cei care țin planta aproape de o sursă de apă.
  • Prin scufundare: planta trebuie scufundată timp de o oră sau două, o data pe săptămână. Această metodă se adresează celor care nu pot dedica suficient timp îngrijirii plăntuțelor.

Indiferent de modul în care alegi să hidratezi planta, important este să o lași să se usuce bine înainte de a o introduce în terrarium.

De reținut că plantele aflate în terrarium să nu fie așezate direct în razele soarelui deoarece acestea vor amplifica căldura și umiditatea. Frunzele și părțile uscate pot fi îndepărate fără probleme, întrucât planta nu va fi afectată. Astfel, te asiguri că vei avea mereu o plăntuță verde.

Cum se pot integra plantele aeriene în casa mea?

Cum îți trece prin minte! Dacă ești iubitor sau iubitoare de plante, le poți așeza alături de plantele cu rădăcină. Indiferent dacă dispui de spațiu limitat sau generos, plantele aeriene își pot găsi locul pe birou, în camera de zi, pe peretele holului – unde să îți întâmpine oaspeții, agățate în balcon, pe terasă, în grădină sau, de ce nu, pe noptiera din dormitor.

VEZI: Cum se face un terariu

În funcție de ce stil de decor îți dorești pentru încăperea ta, poți adapta accesoriile și suporturile special gândite pentru plăntuțe. Un terrarium cu nisip în culori neon poate inspira un stil futurist, în tip ce un tablou din nuiele împletite poate insufla un stil rustic.

De unde pot comanda o plantă aeriană?

Dacă plantele aeriene te-au convins cât sunt de minunate și ai vrea să ai cel puțin una în casa ta, le poți găsi pe piața din România foarte ușor. Unul dintre aceste magazine este flygarden.ro. Aici găsești plăntuțe în diverse forme, cât și accesorii care să te ajute să le integrezi în decorul casei tale.

În funcție de alegerea ta, poți comanda plante aeriene în terrarii cu nisip colorat sau așezate într-un tablou viu, decorativ. Globurile de sticlă folosite pentru terrarii sunt fabricate de meșteri sticlari, în România. Preţul unui terariu poate varia între 70 şi 100 de lei.

Ştiai că potrivit DEX-ului, denumirea de “terariu” vine de la stâncărie, spaţiu special amenajat pentru creşterea şi observarea şerpilor şi a broaştelor ţestoase?

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here