14.000 de case beneficiază de panouri fotovoltaice prin programul Casa Verde Fotovoltaice

8
panouri fotovoltaice
panouri fotovoltaice

Aproximativ 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, iar rezultatele pentru toate contestaţiile depuse în aplicaţia informatică vor fi publicate în cel mai scurt timp, anunţă Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, oficialii instituţiei menţionează că miercuri, 12 august, va avea loc prima consultare publică în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, în mediul online.

„Invităm cetăţenii ca până luni, 10 august 2020, să ne transmită sugestii cu privire la Programul Naţional Casa Verde Fotovoltaice la adresa de e-mail: propunerifotovoltaice@afm.ro. Îmi doresc ca pe lângă constatările noastre cu privire la desfăşurarea programului, să primim şi punctele de vedere ale factorilor interesaţi, astfel încât în sesiunea din toamnă lucrurile să aibă un parcurs simplificat, atât în ceea ce priveşte procesul de înscriere, cât şi de evaluare a proiectelor. De asemenea, propunerile primite vor fi dezbătute în cadrul unui eveniment online pe platforma Webex organizat miercuri, 12 august 2020, ora 11:00”, a declarat preşedintele AFM, Andreea Kohalmi – Szabo.

Potrivit şefei AFM, toţi cei 14.000 de beneficiari care au primit aprobare pentru finanţare în program trebui să depună avizele tehnice necesare a instalatorii validaţi în vederea generării contractelor de finanţare nerambursabilă.

Dacă stai la casă, de azi poți să primești 20 de mii de lei pentru instalarea panourilor fotovoltaice

„În cadrul programului avem aproximativ 14.000 de proiecte aprobate. Îi invităm pe toţi beneficiarii să depună ATR-urile (Avizele Tehnice de Racordare, n.r.) la instalatorii validaţi care le vor genera contractele de finanţare nerambursabilă, de la semnarea cărora au un termen de 8 luni pentru realizarea investiţiilor. Rezultatele pentru toate contestaţiile depuse în aplicaţia informatică aferentă Programului Casa Verde Fotovoltaice vor fi publicate pe site-ul instituţiei noastre – www.afm.ro, în cel mai scurt timp. Având în vedere volumul foarte mare de documente şi raportat la situaţia actuală a stării de alertă decretată la nivel naţional, care presupune anumite restricţii, precum şi la capacitatea instituţională limitată, am depus eforturi consistente, însă soluţionarea acestora a presupus mai mult timp”, a spus preşedintele AFM.

Programul Naţional „Casa Verde Fotovoltaice” prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională şi asigură o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei.

Suma finanţată de către autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la AFM, prin care aproape 27.000 de cetăţeni pot deveni prosumatori.

8 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here