Floarea păianjen, planta cu flori si frunze parfumate

0

Floarea păianjen (Cleome hassleriana) este o specie erbacee, perenă, cu creştere rapidă, originară din Paraguay, Argentina, Uruguay şi sudul Braziliei.

Denumirea sa provine de la florile roz, albe sau roşii, parfumate, cu stamine lungi de până la 7 cm care ies din floare, asemănându-se cu nişte picioare de păianjen.

Planta formează tufe bine ramificate. Tulpina sa este acoperită cu perişori fini şi ajunge la 120-150 cm lungime, atingând dimensiunea maximă ȋn al doilea an. Prezintă frunze palmate, aromate, de un verde crud care au la bază câte un spin.

După veştejirea florilor, apar tecile cu seminţe. Acestea ramân pe tulpină şi iarna asigurând hrana pentru păsările sedentare.

Citeşte şi: https://casoteca.ro/floarea-ochi-negru-de-susan-o-floare-care-aduce-soarele-%c8%8bn-gradina/

Floarea păianjen– ȋngrijire

Se ȋnmulţeşte prin seminţe care se seamănă ȋn răsadniţe cu 6-8 săptămâni ȋnainte de ultimul ȋngheţ. Adâncimea de plantare este de 1-2 cm. Germinarea are loc după 10-21 zile.

Dacă nu se culeg ci se lasă ȋn grădină, seminţele produse vara vor asigura prezenţa plantei ȋn anii următori. Se dezvoltă bine ȋn zone expuse soarelui, cu sol umed, dar bine drenat. Prefera un pH neutru.

Este o specie rezistentă la secetă, dar in zilele toride trebuie udată din abundenţă dimineaţa, la răsăritul soarelui sau seara, după apus.

Ȋn grădini, Cleome va atrage o mulţime de fluturi şi albine.

Se poate folosi ȋn amenajări de tip rustic, ca floare tăiată şi ca plantă de interior, pretându-se la creşterea ȋn ghivece. Ţinând cont de ȋnalţimea sa, trebuie aşezată lângă ziduri, garduri sau ȋn mijlocul straturilor de flori pentru a nu fi culcată de vânt.

Piaţa abundă de varietăţi ale florii păianjen dintre care amintim numai cȃteva: Violet Queen cu flori mov ȋnchis, Helen Campbell cu flori albe, Colour fountain cu flori ȋnmiresmate, albe, roz şi mov și Sparkler blush ce are o tulpină mai scurtă decât a celorlalte varietăţi, de numai 90 cm, inflorescenţe mari, cu diametrul de 10 cm şi flori roz care răspȃndesc un parfum dulceag.

Sursa foto: https://seedempire.com/lbe

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here