Spațiu de locuit pe roți. F 015 Luxury in Motion, conceptul Mercedes pentru mașina viitorului

0

F 015 Luxury in Motion este un automobil concept prezentat de Mercedes la Consumer Electronics Show (CES), în Las Vegas, prototipul fiind gândit mai mult ca un spațiu de locuit pe roți și mai puțin ca un vehicul.

F 015 Luxury in Motion a fost proiectat ca un automobil autonom (care se conduce singur), permițându-le pasagerilor să nu se mai concentreze la drum, ci să se simtă ca în propria cameră de zi în timpul deplasării.

„Cine se concentrează doar pe tehnologie nu a înțeles modul în care automobilele autonome vor schimba societatea. Rolul mașinii va crește dincolo de cel de mijloc de transport, urmând să devină un spațiu de locuit mobil”, a declarat directorul Mercedes-Benz, Dieter Zetsche.

F 015 Luxury in Motion – camera de zi pe roți

Modelul F 015 Luxury in motion arată ca o cameră de locuit
Modelul F 015 Luxury in motion arată ca o cameră de locuit

Modelul F 015 Luxury in Motion are un habitaclu spațios, cu finisaje din lemn de alun, sticlă, piele și aluminiu. Patru fotolii rotative le permit pasagerilor să stea cu fața unii la alții în timp ce automobilul se conduce singur. Șase ecrane, care pot fi controlate prin gesturi, sunt integrate în habitaclu, ca sursă de distracție.

„Șoferii pot scăpa de stres în situațiile în care șofatul nu este o experiență plăcută. Timpul astfel câștigat va fi un timp de calitate”, spune șeful departamentului de cercetare de la Mecedes-Benz.

În situațiile în care șofatul poate deveni o plăcere, modelul F 015 Luxury in Motion poate fi trecut în modul manual. În acest caz, scaunele se vor alinia în direcția de mers, iar volanul va ieși din bord pentru ca șoferul să poată prelua controlul.

F 015 Luxury in motion poate fi trecut și în modul manual, când șofatul devine o plăcere
F 015 Luxury in motion poate fi trecut și în modul manual, când șofatul devine o plăcere

Caroseria este făcută din plastic ranforsat cu fibră de carbon, aluminiu și oțel, cântărind cu 40% mai puțin ca modelele de dimensiuni similare existente în prezent pe piață.

Viziunea Mercedes merge dincolo de prototipul efectiv al automobilului. Compania a creat acest automobil având în minte orașele anului 2030, în care există așa numitele zone de siguranță pe care pietonii le împart cu automobilele autonome.

Viziunea pentru viitor include și parcări în afara orașelor, unde automobilele se duc singure seara și de unde se întorc dimineața pentru a prelua proprietarii, permițând astfel decongestionarea traficului.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here