Află cum protejezi plantele de frig în sezonul rece

1

Toamna e aici și a venit momentul să pregătim plantele pentru anotimpul rece. În funcție de evoluția vremii, se impune luarea anumitor măsuri de protejare a gazonului, a plantelor din grădină, precum și a celor aflate în ghivece, care vor rămâne peste iarnă afară. Iată câteva sfaturi utile de care ar fi bine să țineți cont:

Tunderea gazonului

Gazonul trebuie tuns în continuare, însă la intervale mai mari, în funcție de cât de repede crește, până când temperaturile scăzute devin constante și peluza intră în repaus. În orice caz, acesta nu trebuie lăsat mare în timpul iernii, ci scurt, deoarece, altfel, firele de iarbă vor fi înclinate de frig și zăpadă și se vor culca pe sol. Ulterior, la primăvară, umiditatea ridicată și temperaturile în creștere vor favoriza dezvoltarea mucegaiului și deci moartea gazonului.

Fertilizarea gazonului

De asemenea, în această perioadă, e necesar să fertilizați gazonul cu material specific (îngrășăminte chimice complexe, cu descompunere lentă, sau îngrășăminte organice, așezate mai ales pe strat de zăpadă). În acest fel, veți asigura un aport constant de elemente nutritive la nivelul rădăcinii, care vor hrăni și, implicit, vor proteja de frig peluza.

Fertilizarea plantelor

Odată cu gazonul, trebuie fertilizate și plantele din grădină sau ghivece. Tufele sau speciile cu creștere laxă, precum anumite varietăți de thuja, forstytia, lavandă, coacăz etc., trebuie legate ușor cu sfori (însă fără a le sugruma).

Dacă nu legați tufele sau plantele cu creștere laxă, în momentul în care va ninge abundent, ramurile acestora se vor rupe (apărând, deci, răni deschise) sau se vor despica, ceea ce va duce la deprecierea lor.

Protejarea plantelor sensibile

Dacă aveți în grădină plante care nu suportă temperaturile foarte scăzute (de exemplu, camelii, magnolii tinere, smochini etc.), protejați-le cu frunze, paie, rogojini și chiar cu un carton învelit la exterior cu folie de plastic. În ceea ce privește protecțiile etanșe, din carton și plastic, acestea trebuie înțepate din loc în loc, pentru a crea zone de circulație a aerului, care vor preveni sufocarea plantelor în interior.

Protejarea plantelor din ghivece

Cea mai mare provocare o reprezintă păstrarea plantelor aflate în vase decorative, de pe terasă sau din curte. Aceste plante riscă să moară foarte rapid din cauza stratului de sol redus și a zonei de rădăcini expuse din toate părțile la curenții de aer (viscol) și îngheț. Pentru a preveni acest lucru, este necesar să îmbrăcați ghivecele cu un material de protecție (cele mai la îndemână sunt cartonul și folia de plastic). Tufele și plantele cu creștere mai laxă din ghivece pot fi și ele strânse și legate.

Citește și Cum îți poți amenaja propria grădină de condimente în locuință

Sfat: Acoperiți vasele până la baza tulpinii plantelor, iar în jurul acestora lăsați o mică ,,gură” de aerisire. Nu este nevoie să înțepați folia de protecție, pentru că ghivecele nu au nevoie să respire. Pentru un aspect cât mai estetic, puteți îmbrăca această protecție cu un material decorativ de tip doc, bambus sau cu orice alt material care vă place.

Mutarea plantelor care nu suportă frigul

Chiar și protejate, plantele care nu suportă frigul (de exemplu, gardenia, begonia, leandrul, orhideele etc.) trebuie mutate în spații interioare (sere sau camere luminate, cu temperaturi de peste 8-10 grade Celsius), unde vor sta pe tot parcursul sezonului rece.

Dacă pregătești grădina din timp, poți aștepta liniștit venirea iernii, cu mantia ei de zăpadă, care va asigura plantelor căldură naturală împotriva gerului.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here