Cum îți poți amenaja propria grădină de condimente în locuință

4

Cui nu-i place mirosul condimentelor proaspete și aroma pe care acestea o conferă mâncării? Ei bine, creșterea plantelor aromatice acasă aduce numeroase beneficii, iar organizarea unei mici grădini este ușor de realizat. Un astfel de proiect te va inspira și te va răsplăti într-un timp foarte scurt, te va ajuta să economisești și faptul că vei avea întotdeauna la îndemână condimente proaspete pentru mâncărurile tale preferate.

Ce lucruri sunt necesare pentru mica grădină

Chiar dacă ești amator într-ale grădinăritului, aceste plante se îngrijesc foarte ușor. Deoarece iubesc soarele, va trebui să le găsești un loc în care să beneficieze din plin de lumină, precum balconul sau o zonă din bucătărie apropiată de fereastră. Odată ce ai stabilit locul, este timpul să te ocupi de lucrurile necesare pentru plantarea lor. Vei avea nevoie de:

  • Câteva ghivece, de mărime potrivită
  • Tăvi pentru ghivece
  • Pământ pentru flori
  • Semințe sau răsaduri pentru plantele tale aromatice preferate

Ce plante alegem

Putem oricând opta pentru semințe sau răsaduri de: rozmarin, menta, cimbru, salvie, busuioc, mini ardei, tarhon, pătrunjel, coriandru sau alte condimente preferate.

Cum creștem plantele

Pentru început, va trebui să pregătești ghivecele. Pentru o scurgere mai ușoară a apei, poți plasa pe fundul ghivecelor un strat de pietriș, peste care adaugi pământ, lăsând in jur de 7-8 centimetri liberi până sus. Înainte de acestea va trebui să te asiguri că ghivecele au fundul găurit, pentru ca apa să se poată scurge. Așază acum tăvițele sub ghivece și stropește din plin cu apă, amestecând un pic până se omogenizează umiditatea în ghiveci, lăsându-l de consistență moale, dar ca să fie modelabil.

Fă o gaură în centrul fiecărui ghiveci și plantează acolo cu grijă răsadurile. În cazul semințelor, va trebui să faci găuri mai apropiate de suprafață, la 1-2 centimetri. Pentru răsaduri, după ce le scoți din suportul lor, curăță-le puțin rădăcinile de pământ înainte de a le pune în ghiveci.

Nu uita să stropești cu apă după ce ai terminat de plantat.

Sfaturi de întreținere

  • După ce plantele încep să crească și pot fi folosite, taie cu o foarfecă începând cu firele cele mai înalte. Nu tăia frunzele de pe margini, deoarece acestea ajută planta să crească.
  • Caută locul din casă unde plantele primesc în jur de 6 ore de soare pe zi. Dacă observi că plantele tale se alungesc, dar produc puține frunze, înseamnă ca nu primesc destulă lumină zilnic. Rotește din când în când plantele ca să te asiguri că sunt expuse complet la acțiunea soarelui.
  • Dacă observi că se îngălbenesc frunzele, înseamnă că planta primește prea multă apă și ar trebui să o uzi mai rar. Fiecare plantă este diferită, de aceea trebuie să găsești un echilibru între lumina și apă astfel încât să obții cele mai bune rezultate.
  • Nu tăia mai mult de o treime din frunzele unei plante. Astfel le vei ajuta să crească mai ușor. Dacă observi că plantele încep să facă flori, înseamnă că nu le tai îndeajuns de mult. Curăță florile și bobocii și taie aproximativ o treime din frunzele plantei.

Acum că ai toți pașii la îndemână, poți începe organizarea propriei tale grădini de condimente în apartament. Folosind trucurile de mai sus, te vei bucura de plante aromatice pe tot parcursul anului și vei putea găti cele mai gustoase preparate.

Citește și Idei de amenajare pentru dormitoare mici și înguste

4 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here