Fibrele de bananier, materie primă pentru textile biodegradabile

1

Fibrele de bananier au potențialul de a deveni una dintre principalele materii prime pentru haine ecologice, haine frumoase, dar pentru producerea cărora să nu se mai polueze aerul și apa.

Bananele fac parte dintre cele mai apreciate alimente din lume. Gustul lor dulce și aroma caracteristică, ca și culoarea vie și forma diferită de a majorității fructelor, le fac deosebit de atractive pentru majoritatea dintre noi.

Vezi si: Ce sunt bananele Cavendish si de ce dispar?

Cum bananele sunt cele mai comercializate fructe din lume în prezent, suprafețele pe care se întind culturile sunt imense.
Deși planta este originară din Asia, din junglele din Malayesia, Filipine și Indonezia, ea se cultivă azi în toată zona tropicală.

Atȃt în Africa cȃt și în țările asiatice, frunzele și pseudo tulpinile se întrebuințează de sute de ani în medicina traditională, la gătit (de ex. frunzele se folosesc la împachetat mȃncărurile înainte de a le pune la foc) și pentru confecționarea a numeroase obiecte. De exemplu, în India, Filipine, Japonia sau Nepal se țes cearceafuri, kimonouri, kamishimo-uri, fețe de masă, etc.

Numai că, se consumă cantități reduse comparativ cu ce se produce.La fiecare tonă de banane culese, rezultă 2 tone de resturi vegetale. Cum sunt greu de tăiat, mulți preferă să le ardă ceea ce conduce la poluarea aerului, dar cȃțiva intreprinzători au început diverse afaceri care le folosesc ca materie primă urmȃnd tradițiile. De exemplu, le transformă în compost, hȃrtie (de ex. hȃrtie pentru plicurile de ceai și bancnote) sau textile.

Firma TexFad din Uganda, folosește fibrele de bananier pentru a țese preșuri, perne pentru scaune, saltele, rogojini, extensii pentru păr, etc.
Motivele sunt specifice Africii sau unicate, realizate la comandă.
Pentru mai multe detalii, vezi: https://www.facebook.com/Texfad

Fibrele de bananier pentru textile

Pentru textile, mai întȃi, se taie pseudo-tulpinile bananierilor în fȃșii cu lungime de 40-60 cm care se lasă la uscat. Uneori sunt puse în apă pentru a se înmuia și apoi sunt tăiate. Urmează extragerea fibrelor alb-gălbui cu ajutorul unor mașini speciale și întinderea la soare, ceea ce le face să se deschidă la culoare. Se continuă cu vopsirea, acțiune cu impact redus asupra mediului, deoarece fibrele de bananier absorb pigmenții mai bine decȃt bumbacul ceea ce duce la un consum de apă mai scăzut decȃt în cazul acestuia.

Din 37 kg de material vegetal rezultă 1 kg de fibre.

Ȋntregul proces se realizează cu un consum minim de energie electrică, implicȃnd multă muncă manuală ceea ce oferă și joburi pentru tăietori, țesători și designerii modelelor.

Fibrele de bananier au numeroase caracteristici ce le fac să fie potrivite pentru confecționarea hainelor:
• Se colorează uniform.
• Sunt rezistente, dar ușoare și nu se întind prea mult.
• Absorb apa repede, dar o și eliberează rapid.
• Sunt mătăsoase și suple.

Se pot combina cu alte fibre. De exemplu, cu bumbac. Acest amestec dă obiectelor vestimentare un aspect plăcut din punct de vedere estetic, fiind ușor lucios. De asemenea, are o oarecare fermitate ceea ce îl face potrivit pentru hainele de vară.

Alt amestec folosit este cel cu bumbac și mătase. O firmă din India, din Anakaputhur, il folosește pentru confecționarea jeans-ilor.

Vezi: https://fabriclore.com/collections/banana-fiber

Sursa foto: www.onlineclothingstudy.com, www.timesofindia.indiatimes.com, www.afrik21.africa

 

un comentariu

  1. […] Fibrele de bananier au potențialul de a deveni una dintre principalele materii prime pentru haine ecologice, haine frumoase, dar pentru producerea cărora să nu se mai polueze aerul și apa. Bananele fac parte dintre cele mai apreciate alimente din lume. Gustul lor dulce și aroma… Cititi mai multe aici: Fibrele de bananier, materie primă pentru textile biodegradabile […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here