Arborele lalea, un uriaş cu flori parfumate

5

Dacă frigul iernii vă face să visaţi deja la primăvară şi aţi început  să planificaţi amenajarea grădinii, vă propunem să luaţi în calcul plantarea unui arbore lalea.

Arborele lalea (Liriodendron tulipifera) este un copac spectaculos, care la maturitate, depăşeşte înălţimea de 40m. Este originar din America de Nord, face parte din familia magnoliei şi dezvoltă o coroană impresionantă, cu un diametru de 10-15m. De asemenea, este una dintre speciile cele mai longevive, depăşind uneori 500 de ani.

Arborele înfloreşte primăvara, din aprilie până la începutul lui iunie, dar numai după ce atinge vârsta de 7 -10 ani. La început, apar flori numai pe crengile din partea superioară a coroanei, dar pe măsură ce copacul se maturizează, numărul florilor creşte.

Acestea sunt mari (5 cm), parfumate, au formă de cupă şi petale galben verzui, cu o dungă portocalie la bază. Deoarece apar după dezvoltarea frunzişului, de multe ori trec neobservate, atrăgând atenţia abia după ce petalele încep să cadă pe pământ. Din flori se formează fructe lunguieţe, în formă de con.

Frunzele au 4 lobi, 7-12 cm lungime, sunt verzi strălucitoare vara şi galbene aurii toamna.

Trunchiul arborelui lalea are o creştere rapidă, dar nu are o rezistenţă mare. Ca urmare, dacă copacul este plantat în zone cu vânturi puternice sau în care cad cantităţi mari de zăpadă există pericolul ruperii acestuia. Lemnul de culoare galbenă era folosit în trecut, de triburile nord americane pentru confecţionarea canoelor. În prezent, se utilizează în industria mobilei, ambalajelor şi a ambarcaţiunilor.

Arborele lalea-condiţii de plantare

Arborele lalea se plantează în perioadele de repaus vegetativ, când temperatura aerului se menţine peste 5 grade Celsius. Preferă zonele însorite, ferite de vânt, cu soluri afânate, fertile, bogate în humus şi bine drenate. În perioadele de secetă trebuie udat, fiind destul de sensibil la lipsa apei.

La sfârşitul iernii se recomandă tăierea crengilor uscate.

Pe piaţă, un puiet de 90-120 cm se vinde cu 50 lei (http://www.gradinamosului.ro)

Prezenţa unui arbore lalea în grădină, mai ales dacă este vorba despre un spaţiu generos, va atrage privirile acţionând ca element central în peisaj. Un aspect deloc de neglijat este şi faptul că va atrage o mulţime de insecte, păsări şi mamifere mici.

Sursa foto: http://www.missouribotanicalgarden.org

 

5 comentarii

  1. […] Dacă frigul iernii vă face să visaţi deja la primăvară şi aţi început  să planificaţi amenajarea grădinii, vă propunem să luaţi în calcul plantarea unui arbore lalea. Arborele lalea (Liriodendron tulipifera) este un copac spectaculos, care la maturitate, depăşeşte înălţimea de 40m. Este originar din… Cititi mai multe aici: Arborele lalea, un uriaş cu flori parfumate […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here