Ardisia, planta decorativă cu fructe exotice

0
Ardisia

Ardisia crispa sau crenata este o plantă perenă, veșnic verde, o plantă deosebită datorită fructelor sale minunate de pădure care sunt foarte persistente și durează aproape un an întreg, oferind plantei un aspect decorativ. Mai mult decât atât, Ardisia este adecvată pentru Crăciun datorită acestor fructe de pădure roșii sau albe. Este utilizată în principal ca o plantă de interior dar și ca plantă de grădină. Planta crește până la o dimensiune de 80 cm înălțime într-un apartament de bloc.

Originară din China și nordul Indiei, această plantă s-a adaptat foarte bine și în condițiile climatice de la noi. Preferă lumina, dar nu suportă razele soarelui puternice de vară. Florile sunt produse spre sfârșitul primăverii și începutul verii; face niste flori mici, albe sau roz foarte parfumate, în formă de stea. Numărul limitat al bobițelor încă verzi împodobește puțin câte puțin planta până în octombrie după care se înmulțesc și devin semnificative. Boabele se coc toamna, sunt foarte persistente și pot dura până la înflorirea următoare. În noiembrie și decembrie nuanța li se schimbă în roșu aprins când planta este la cota maximă de frumusețe, apoi numărul fructelor se reduce începând cu luna ianuarie. Colorate în roșu puternic, bine definit și în combinație cu frunzele verde închis, dau o imagine extrem de echilibrată și armonioasă.

Ardisia este o plantă foarte lentă în creștere și cultivarea ei este de asemenea dificilă. Are nevoie de o atenție specială. Vara planta trebuie udată regulat, astfel încât solul să rămână mereu umed, în timp ce toamna și iarna solul umed trebuie să se usuce la suprafață înainte de a trece la următoarea udare. După 3-4 ani Ardisia trebuie replantată, având în vedere faptul că aceasta are o creștere lentă.

Ardisia crenata
Ardisia crenata

Dacă este ținută într-un loc luminos și udată corespunzător, Ardisia va arăta excelent. Când planta crește excesiv și are ramuri inestetice, se poate tunde la dimensiunea dorită. Tăierea se face la sfârșitul iernii, mai exact în februarie.

Fie că este în perioada de înflorire sau are ramurile pline de fructe roșii, Ardisia crenata reprezintă o soluție foarte bună pentru realizarea unui decor exotic interesant atât iarna cât și vara.

 

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto:  ardisia.com, nudimholland.com, plantsrescue.com, wavehill.org

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here