Șemineele nu mai sunt preferate doar în casele tradiționale, ci și în locuințele moderne, minimaliste, iar designul lor a evoluat odată cu inovațiile arhitecturale.
Aceste surse de încălzire au devenit adevărate opere de artă futuriste, care pot fi adaptate și apartamentelor, iar de la înlocuirea clasicei cărămide și a fierului forjat cu componente hi-tech nu a mai fost decât un pas.
Printre cele mai populare modele sunt șemineele din sticlă securizată, în combinație cu elemente metalice, care pot fi amplasate oriunde în casă. Incorporate într-un perete fals, suspendate sau așezate în centrul unei camere, ele ocupă puțin spațiu și sunt mai eficiente din punct de vedere termic decât cele clasice, așa că nu mai ai nevoie de altă sursă de căldură în camera în care instalezi un șemineu modern.
Șemineele din sticlă au diferite forme și dimensiuni, iar alt avantaj este că flăcările pot fi privite din orice unghi. Există șeminee din sticlă supradimensionate sau minimaliste, care pot fi așezate pe masă sau într-un colț al camerei ca obiect decorativ.
Cele care funcționează cu bioetanol au flacără reală, dar nu necesită coș pentru fum. Un astfel de șemineu poate include pietre decorative, bușteni ceramici sau cristale colorate pe care le poți asorta cu nuanța mobilei și este potrivit atât în interior cât și în exteriorul casei. Șemineul cu bioetanol nu emană fum, ci vapori de apă și gaz carbonic, iar flacăra poate fi reglată.
Șemineele din sticlă cu focare pe gaz pot fi controlate cu telecomandă, iar intensitatea flăcării și durata arderii pot fi ajustate. Evacuarea gazelor se face ca la o centrală termică și nu au nevoie de coșuri pentru fum.
Șemineul electric este altă opțiune pentru cei care nu doresc versiunea clasică, iar acestea sunt în general dotate cu sisteme pentru simularea focului bazate pe tehnologia LED, telecomandă și aerotermă.
Autor: Alina Boicu
Sursa foto: escea.com