Au înflorit bujorii de stepă în Rezervația de la Zau de Câmpie, județul Mureș

1

Peste 2.000 de turişti au vizitat Rezervaţia de Botanică de la Zau de Câmpie în ultimele zile pentru a vedea bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia), al căror maximum de înflorire se va produce la sfârşitul acestei săptămâni, a declarat marţi, pentru Agerpres, custodele rezervaţiei, Ciprian Cenan.

„În data de 20 aprilie a fost prima floare şi, după încălzirea vremii, au început să înflorească tot mai mulţi. Cred că maximum de înflorire va fi în această săptămână, cel puţin în parcela de jos.
În ultimele zile ale acestei mini-vacanţe de 1 mai, am avut peste 2000 de vizitatori, aşa că cei care doresc să vadă bujorii, să se grăbească. Săptămâna aceasta şi săptămâna viitoare pot fi văzuţi în întreaga lor splendoare.
A fost o primăvară mai rece şi combinată cu zăpada care a căzut în această primăvară, bujorii au înflorit mai târziu faţă de anii trecuţi şi au avut o dezvoltare mai lentă, spre deosebire de iarbă, care a crescut oarecum mai mult. Dacă vremea rămâne caldă în continuare, cred că înflorirea maximă va fi la sfârşitul acestei săptămâni”, a declarat Ciprian Cenan.

Rezervaţia de la Zau de Câmpie este situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat, adică la peste 450 de metri, lotul de jos, iar diferenţa de nivel până la lotul de sus este de circa 25-30 de metri, motiv pentru care bujorii din parcela de sus au început să înflorească cu câteva zile mai târziu.

„Ca o noutate, în acest an am reuşit să amenajăm şi parcela de sus pentru vizitatori, am marcat o potecă de circa 500 de metri, astfel încât turiştii să nu calce pe flori. Am încercat astfel să protejăm florile, care deja au început să înflorească. Fiind o înălţime mai mare, bujorii de aici înfloresc un pic mai târziu decât cei din parcela de jos”, a precizat Cenan.

Citește și: Au înflorit bujorii de stepă din rezervaţia de la Zau de Câmpie

Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc, de regulă, în perioada aprilie-mai, uneori până în iunie, şi rămân înfloriţi doar şapte zile, au o înălţime între 10 până la 30 de centimetri şi flori de culoarea roşu aprins.

Această rezervaţie este situată la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie şi a fost înfiinţată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul şcolii româneşti de botanică, suprafaţa iniţială a fost de 2,5 hectare, iar primul custode, Marcu Sâncrăianu, a extins-o la 3,5 hectare, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În Rezervaţia de la Zau de Câmpie sunt două loturi, rezervaţia de sus, de 2,5 hectare, unde la inventarul din 2014 erau 20.000 de exemplare, şi rezervaţia de jos, care are un hectar, unde se află peste 30.000 de exemplare.

Sursa: G4media.ro

un comentariu

  1. […] Peste 2.000 de turişti au vizitat Rezervaţia de Botanică de la Zau de Câmpie în ultimele zile pentru a vedea bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia), al căror maximum de înflorire se va produce la sfârşitul acestei săptămâni, a declarat marţi, pentru Agerpres, custodele rezervaţiei, Ciprian… Cititi mai multe aici: Au înflorit bujorii de stepă în Rezervația de la Zau de Câmpie, județul Mureș […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here