Avantajele şi dezavantajele unei pardoseli din marmură

0

Marmura este frumoasă, care dă un aspect unic încăperii aşa cum alte materiale nu reuşesc. Dacă te gândeşti să foloseşti marmura în casă, CasoTeca îţi prezintă avantajele şi dezavantajele unei pardoseli din marmură.

Marmura a fost folosită de-a lungul timpului la decorarea palatelor regilor şi prinţeselor, atât pe tavan, dar şi pe pereţi şi pe podea. Chiar dacă pe vremuri folosirea marmurei era un simbol al bogăţiei şi puternii, astăzi marmura pătrunde în casele oamenilor, şi cel mai adesea în baie.

Avantaje 

Culoarea şi modelele. Marmura este o piatră metamorfică, utilizată de zeci de mii de ani. Fiecare bucată de marmură este diferită, cu o varietate de culori şi un număr diferite de nervuri în funcţie de tipul pe care îl alegi. Marmura premium are o culoare uniformă şi nervuri estompate.

Specialiştii spun că marmura care vine din locuri apropiate de Italia şi Grecia va rezista cel mai bine într-un mediu umed. De asemenea, dacă marmura are un număr mare de nervuri, asta înseamnă că are un conţinut ridicat de fier, ceea ce duce la schimbarea aspectului în timp.

Aspectul lucios. Un avantaj este acela că marmura poate fi lustruită până când se va obţine o suprafaţă netedă, lucioasă.

În plus, marmura are o strălucire aparte. Datorită structurii, aceasta permite luminii să pătrundă prin ea şi să strălucească. O baie mică, cu fereastră, va deveni mai luminoasă dacă foloseşti marmură.

Avantajele şi dezavantajele unei pardoseli din marmură
Avantajele şi dezavantajele unei pardoseli din marmură

Dezavantaje

Preţul. De regulă, marmura este mai scumpă decât gresia, spre exemplu.

Trebuie să ştii că marmura este o piatră moale, care absoarbe foarte bine. Iar dacă îţi vopseşti părul la duşul din marmură, vopseaua poate păta marmura.

Marmura este afectată de substanţele care conţin acizi, cum e cel din lămâie sau cele din anumite produse de curăţat. Dacă vrei să foloseşti marmură, atunci testează loţiunile şi alte substanţe pe câteva mostre pentru a vedea cum se comportă. Din acest motiv, marmura nu este potrivită pentru băile copiilor.

Şi pentru că marmura conţine minerale, există întotdeauna riscul ca acestea să se transforme în rugină. Fierul din marmură poate ruina piatra, reacţionând la umiditate. Pentru a alege marmura potrivită, iată ce test poţi face. Pune o mostră de marmură într-o găleată cu apă pentru două zile, iar apoi scoate-o şi mai las-o încă două zile. Obervă cu atenţie dacă au apărut modificări.

Avantajele şi dezavantajele unei pardoseli din marmură
Avantajele şi dezavantajele unei pardoseli din marmură

Ce trebuie să iei în calcul este faptul că dacă la gresie sau faianţă mai merge să meştereşti tu, la marmură se schimbă situaţia. Aceasta trebuie pusă de un specialist. Şi pentru că marmura vine în nenumărate modele şi culori, înainte ca plăcile să fie lipide, întinde marmura să vezi dacă modelul se potriveşte.

La fel ca majortatea plăcilor din piatră, şi marmura are nevoie de îngrijiri speciale. Trebuie curăţată în mod regular, cu o soluţie de detergent moale sau produse special concepute pentru acest tip de plăci. Dacă ai vărsat ceva pe marmură, şterge repede şi nu lăsa ca aceasta să se păteze.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here