Bougainvillea sau florile de hȃrtie

1

Bougainvillea sau florile de hȃrtie sunt un grup de plante agăţătoare, anuale, originare din America de Sud. Au fost aduse ȋn Europa ȋn sec XIX.

Numele lor provine de la Louis Antoine conte de Bougainville, navigator și explorator francez, celebru pentru călătoriile sale ȋn Oceanul Pacific, călătoria ȋn jurul lumii și ȋnfiinţarea primei colonii ȋn insulele Falkland.

Aceste plante au frunze ȋnguste, eliptice și prezintă un spin la bază. Florile sunt tubulare, albe sau galbene și sunt protejate de 3 bractee cu aspect de pergament care atrag prin culorile lor aprinse, o mulţime de insectele și păsări colibri. Pot fi roz, portocalii, roșii, albe sau violet.

Bougainvillea-ȋngrijire

Bougainvillea sp. preferă soluri umede, bine dreante, cu pH ușor acid, neutru sau ușor alcalin. Tolerează seceta, dar primăvara și vara au nevoie de multă apă.

Expunerea la lumina directă va asigura o ȋnflorire abundentă. Se recomandă ca noaptea, temperatura să nu scadă sub 20 grade vară și sub 10 grade iarna.

Dacă se cresc ȋn ghivece, pămȃntul de flori trebuie amestecat cu 1 pătrime nisip.

Se ȋnmulţesc prin butași realizaţi primăvara sau toamna.

Daca viţele necesită tunderi, acestea se fac după perioada de ȋnflorire, toamna.

Bougainvillea se pot folosi pentru ȋmbrăcarea zidurilor, pentru acoperirea solului, ȋn coșuri atȃrnate pe terase sau pot forma bonsai. De asemenea, se pot utiliza la realizarea sculpturilor verzi.

Vezi și: Sculpturi verzi pentru gradini de poveste

Pentru realizarea unui bonsai, planta va fi tunsă ȋn fiecare lună, promovȃnd o tulpină centrală. Tăierile nu se vor realiza ȋn perioada de repaus vegetativ (iarna).

Piaţa abundă de varietăţi de Bougainvillea, existȃnd peste 90 care mai de care mai atractive. Dintre acestea amintim: Formosa, Texas King, Espinosa cu bractee roz, Rosenka, Sundawn și Tequila Sunrise cu bractee portocalii, Sanderiana, New River și Twilight Delight cu bractee violet sau Don Fernandez și Crimson Red cu bractee roșii.

Sursa foto: www.gardencenternorthfortmyers.com

 

 

 

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here