Brumărelele târâtoare, sursa de inspirație pentru Luna roz

0

Ȋn 27 aprilie, ora 6.30, vom avea Luna roz, una dintre cele două superluni din 2021.

Ȋn multe culturi străvechi, oamenii dădeau nume lunilor pline din fiecare luna a anului. Triburile din America de Nord, au numit-o pe cea din aprilie Luna roz, de la culoarea florilor brumărelelor tȃrȃtoare (Phlox subulata), plante care înfloresc la jumătatea primăverii.

Brumărelele tȃrȃtoare sunt plante perene, originare din centrul și estul Statelor Unite. Se mai numesc și brumărele pitice. Au tulpini ramificare, cu lungime de 10-15 cm care se lemnifică pe măsură ce planta se maturizează. Acestea acoperă solul pe o suprafață de 40-60 cm.

Frunzele lor sunt simple, de 1-2 cm, asemănătoare unor ace, iar florile prezintă 5 petale și au culori vesele: roz, violet, albastru sau alb.

Brumărelele tȃrȃtoare-îngrijire

Brumărelele tȃrȃtoare preferă un sol cu pH neutru sau slab alcalin, fertil si reavăn. Pot crește și pe soluri cu salinitate medie, pe soluri nisipoase sau cu pietriș.

Pentru o înflorire abundentă  se recomandă expunerea la soare, îndepărtarea florilor uscate și menținerea umidității pămȃntului în zilele cu temperaturi prea ridicate.

Ȋnmulțirea se face prin butași sau prin divizarea tufei la început de primăvară.

Brumărelele se pot folosi la acoperirea bordurilor, solului, pietrelor din rocării pentru a împiedica eroziunea solului. Pot crește foarte bine și în ghivece. Sunt plante rezistente care nu necesită o îngrijire deosebită.

Vezi și: Saschiul planta care formeaza cascade de flori violet

Pe piață se găsesc diverse varietăți ale acestei specii dintre care amintim Candy stripe, cu flori roz, dungate, Snowflake cu flori albe și Blue emerald cu minunate flori albastre.

Sursa foto: www.gardenia.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here