Micul dejun este considerat una dintre cele mai importante mese ale zilei, având un impact semnificativ asupra nivelului de energie și metabolismului. Însă, alegerea între carbohidrați și grăsimi poate deveni o decizie dificilă pentru cei care doresc să își mențină o greutate sănătoasă. De-a lungul timpului, diferite diete au promovat diverse abordări, susținând uneori consumul de carbohidrați, alteori de grăsimi. În acest articol, vom explora care dintre aceste două opțiuni susține cel mai bine sănătatea metabolică și gestionarea greutății, analizând cercetările recente și impactul fiecărei alegeri asupra organismului nostru.
Un studiu sugerează că, pentru niveluri optime de energie și sănătate, metabolismul bărbaților răspunde mai bine la un mic dejun bogat în carbohidrați, în timp ce femeile ar putea beneficia mai mult de mese cu un procent mai mare de grăsimi sănătoase dimineața, arată medicalnewstoday. Alegerea alimentelor potrivite pentru metabolism, sau alegerea între carbohidrați sau grăsimi ar putea, de asemenea, să te ajute să pierzi în greutate și să o menții.
Carbohidrați sau grăsimi la micul dejun? Ce alegere susține cel mai bine greutatea sănătoasă
Michelle Routhenstein, dietetician specializat în cardiologie preventivă, sugerează câteva opțiuni de mic dejun potrivite fiecărui sex:
Pentru bărbați: „Mic dejunurile bogate în carbohidrați, echilibrate în macronutrienți și care conțin fibre solubile pot fi benefice. Acestea pot include terci de ovăz, smoothie-uri echilibrate sau boluri cu iaurt, nuci și fructe de pădure.”
Pentru femei: „Grăsimi sănătoase pentru inimă, bogate în grăsimi nesaturate, cum ar fi budinca de chia, omleta cu legume sau brânza cottage cu semințe de in și mere.”
Dr. Anita T. Layton, cercetător principal, explică paradoxul descoperirilor: „Femeile păstrează mai multă grăsime în perioada absorbtivă (după masă), dar oxidează semnificativ mai multă grăsime în perioada post-absorbtivă.”
Layton subliniază că ficatul femeilor conservă mai mult glicogen, ceea ce duce la oxidarea mai intensă a acizilor grași liberi de către alte organe și țesuturi, rezultând un metabolism mai mare al grăsimilor.
Vezi și 8 Alimente pe care NU trebui să le congelezi niciodată: Greșeli frecvente în bucătărie
Metabolismul este o serie complexă de procese chimice prin care substanțele nutritive sunt transformate în energie, susțin creșterea și repară daunele celulare din corp.
Un studiu bazat pe un model matematic creat de cercetători a permis simularea efectului diferitelor alegeri alimentare asupra metabolismului bărbaților și femeilor. Modelul își propune să acopere lacunele din cunoștințele existente despre diferențele dintre modul în care bărbații și femeile procesează grăsimile.
Cercetarea medicală s-a concentrat pe sănătatea bărbaților, ceea ce înseamnă că există mult mai puține date despre efectele alimentelor asupra metabolismului femeilor. Folosind modelul, cercetătorii au putut simula rezultatele dietetice pentru femei, mai ales în zonele unde lipsesc datele clinice.
Nutriția umană constă în principal din carbohidrați, grăsimi și proteine. Femeile tind să se bazeze mai mult pe metabolismul lipidic (al acizilor grași), în timp ce bărbații preferă metabolismul carbohidraților.
Femeile stochează mai multe grăsimi și ard mai multe grăsimi în timpul exercițiilor prelungite, dar și în perioada postului alimentar, spune Layton. Acest lucru este necesar pentru a acoperi consumul nutrițional ridicat din timpul sarcinii și alăptării.
„Diferențele de sex sunt, în mare parte, determinate de estrogen, care pregătește femeile pentru cerințele nutriționale suplimentare ale reproducerii,” adaugă Layton.
Routhenstein subliniază, de asemenea, că în spațiul sănătății cardiovasculare există un efort conștient de a studia mai mult femeile, mai ales în perioada de tranziție peri- și post-menopauză.
Sursa: g4food