Echinocțiul de primăvară 2025 marchează sfârșitul iernii în emisfera nordică și debutul oficial al primăverii astronomice, conform calendarului gregorian. Anul acesta, fenomenul are loc joi, 20 martie, la ora 11:01 (ora României), moment în care durata zilei devine egală cu cea a nopții, iar lumina începe să câștige teren.
Echinocțiul de primăvară 2025: Ziua și noaptea devin egale pe 20 martie, marcând sfârșitul iernii astronomice
Începând de la 20 martie durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până când va avea loc momentul solstițiului de vară, la 21 iunie 2025.
În luna martie, odată cu echinocțiul de primăvară, ziua și noaptea au o durată aproximativ egală în orice colț al Pământului.
Mișcarea aparentă a Soarelui pe bolta cerească, cauzată de rotația reală a Pământului în jurul Soarelui, determină variația duratei zilelor și nopților pe parcursul anului. Această inegalitate este influențată de poziția relativ fixă a axei de rotație a Pământului în spațiu și de înclinarea sa față de planul orbitei terestre.
Vezi și: Aloe vera – o plantă decorativă și benefică. Cum să o îngrijești corect în ghiveci
Trecem la ora de vară pe 29 martie
În prima lună de primăvară din calendar, în România se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înapoi cu o oră în noaptea de sâmbătă, 29 martie. În urma schimbării, ora 3:00 devine 4:00.
Ce este un echinocțiu
Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus”, tradus prin „egal” şi „nox”/„noctis” tradus prin „noapte”.
Termenul de echinocțiu sau echinox face referire la fenomenul astronomic, din fiecare toamnă și primăvară, când ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.
Odată cu echinocțiul din 20 martie începe primăvara astronomică în emisfera nordică și toamna astronomică în emisfera sudică. În timpul echinocțiului, Soarele strălucește direct pe ecuatorul Pământului, rezultând cantități aproape egale de lumină și întuneric.
Sursa: ziuarulunirea.ro