Casele moderne și fiabile, tot mai căutate de cumpărători

1

Clienții sunt din ce în ce mai exigenți în ceea ce privește calitatea construcției și a dotărilor apartamentelor pe care le achiziționează.

Casele moderne și fiabile, care dispun de dotări mulate pe necesitățile stilului de viață actual sunt din ce în ce mai căutate. Andrei Moanță, CEO Prima Development Group, ne-a mărturisit că orientarea clienților s-a îndreptat către investiții de calitate și inteligente. Deși prețurile apartamentelor au crescut considerabil anul trecut, iar tendința rămâne ascendentă și pentru anul în curs, cererea rămâne și ea una ridicată.

Andrei Monță, CEO Prima Development Group

Cu ce noi provocări a venit 2022 pentru piața imobiliară?

Provocările lui 2022 pentru piața imobiliară nu sunt noi. Sunt acelea cu care se confruntă dezvoltatorii încă de anul trecut și pe care le resimt și cumpărătorii proiectelor imobiliare. Anul trecut s-au înregistrat majorări importante ale prețului materialelor de construcție, care s-au reflectat și în prețul locuințelor.

Situația a fost surprinzătoare și pentru noi, cei care activăm de multă vreme pe acest segment al economiei, iar consecința a fost o lipsă de predictibilitate generală în estimarea costurilor. În plus, pe piața din Capitală ne întâlnim cu încă o provocare, și anume incertitudinile legate de procesul de autorizare a noilor complexe de locuințe.

Anul trecut am fost martorii unor creșteri semnificative în piața imobiliară. Care au fost principalii factori care au stat la baza acestor majorări și în ce măsură credeți că ne vom confrunta cu prețuri mai mari la apartamente și în acest an?

Într-adevăr, prețul apartamentelor s-a majorat anul trecut cu aproximativ 10%. Motivul principal l-a constituit creșterea prețului materialelor de construcție, care în unele cazuri aproape s-a dublat. La aceasta s-a adăugat valul de scumpiri de la finalul anului trecut, care a avut impact și în piața imobiliară. Aceste situații au avut repercusiuni asupra prețului apartamentelor, care s-a majorat și probabil că se va mai aprecia și în acest an.

Dezvoltatorii de proiecte imobiliare vor încerca probabil să absoarbă o parte din această creștere, însă dincolo de un anumit nivel, dezvoltarea proiectelor nu va mai fi sustenabilă din punct de vedere economic, așa încât cu siguranță o vom regăsi și în creșteri ale prețului apartamentelor. Noi ca dezvoltator vom căuta cele mai avantajoase soluții atât pentru business, cât și pentru clienți.

S-a resimțit creșterea prețurilor la apartamente în achiziționarea apartamentelor? Au fost vânzări mai puține din cauza scumpirilor?

Pot exista decizii de amânare a achiziției de apartamente, în speranța că prețurile ar putea să scadă, însă, din păcate, realitatea economică arată diferit. Spun asta pentru că, în mod cert, 2022 nu va aduce o scădere a prețului locuințelor. În contexul majorării prețurilor și al noilor aprecieri ale costurilor materialelor de construcții, nu este exclus să vedem creșteri de peste 10% ale prețurilor locuințelor și anul acesta.

Cât privește răspunsul concret la întrebarea dumneavoastră, în 2021 Prima Development Group a avut cifre-record de vânzări de apartamente, susținute de extinderea pe piața bucureșteană, iar anul acesta ne așteptăm să ne înscriem pe același trend ascendent. O relație cu clienții bazată pe încrederea în calitatea produsului livrat credem că va înclina balanța deciziei de achiziție a unei noi locuințe. După cum o dovedesc cifrele, acesta este cazul Prima.

Va încuraja Programul Noua Casă 2022 pentru care guvernul a mărit plafonul achiziția de apartamente noi? 

Cu siguranță orice măsuri care facilitează accesul la achiziția de locuințe vor fi urmate de aprecieri ale volumului tranzacțiilor. Suntem convinși că în prima parte a anului vom observa o creștere a numărului tranzacțiilor ca urmare a reducerii TVA pentru apartamentele care se încadrează între 450.000 și 700.000 de lei. Însă, după jumătatea anului, probabil că lucrurile vor reveni la normal.

Care sunt în prezent principalele aspecte la care se uită un cumpărător atunci când alege o locuință? S-au schimbat acestea în ultimii ani?

Clienții sunt din ce în ce mai exigenți în ceea ce privește calitatea construcției și a dotărilor apartamentelor pe care le achiziționează, iar acesta este un lucru îmbucurător. Oamenii vor să locuiască în case moderne, fiabile și cu dotări care să răspundă necesităților stilului de viață actual. Vor să investească inteligent și totodată își doresc să simtă că efortul financiar pe care-l fac este respectat, adică să li se livreze calitatea pe care o așteaptă.

Spre exemplu, ansamblul Core Timpuri Noi pe care tocmai l-am finalizat are apartamente utilate cu sisteme smart home, include locuri de parcare echipate cu stații de încărcare a mașinilor electrice și trei spații comerciale la parter. În plus, este situat în proximitatea unor puncte de interes din centrul Capitalei. În plus, este primul ansamblu rezidențial din România ce oferă o garanție de 5 ani a dezvoltatorului.

Așadar, oferă confortul tehnologiilor de ultimă generație și totodată este o investiție inteligentă, pentru că își crește valoarea în timp. De altfel, conceptul de casă fiabilă susținut de Prima chiar aceasta înseamnă – locuință care „îmbătrânește frumos” și își crește valoarea cu trecerea anilor.

Prima Development a anunțat recent finalizarea proiectului ansamblul Core Timpuri Noi din București. Aveți în plan dezvoltarea și a altor proiecte?

Anul 2022 se anunță pentru Prima Development Group chiar mai dinamic decât cel precedent. În Oradea, datorită dezvoltării constante a orașului, livrăm anual aproape 500 de apartamente pe an. Cerere există și în Capitală, așadar estimăm că în 2022 vom trece de 700 de apartamente vândute în cele două orașe unde suntem prezenți cu proiectele noastre. În plus, avem în curs de autorizare peste 2.500 de apartamente în București.

În ce măsură a prins conceptul de „case fiabile” în piață și cât de atenți au fost cumpărătorii la acest aspect?

Achiziția unei locuințe este pentru mulți clienți cea mai importantă din viața lor. Din această perspectivă, nu este deloc surprinzător că un concept precum „casă fiabilă” a fost atât de rapid asimilat de clienți. Cumpărătorii sunt de la an la an mai educați referitor la criteriile de selecție a unei locuințe cu adevărat fiabile. Nu doar calitatea finisajelor și sistemele smart home sunt importante, ci și modul cum se va comporta clădirea în timp, ce probleme pot apărea peste ani și mai ales după ce apartamentul contractat iese din garanție.

Noi am fost preocupați de aceste aspecte și am investit mult în cercetări care să aducă soluții în eliminarea eventualelor probleme care pot apărea în exploatarea locuințelor. Suntem primul dezvoltator imobiliar care oferă o garanție de 5 ani pentru apartamentele livrate în ansamblul Core Timpuri Noi.

Prin astfel de măsuri concrete oamenii înțeleg exact ce înseamnă o locuință fiabilă, își rafinează criteriile de selecție și devin mai exigenți – ceea ce e și firesc, pentru că o locuință reprezintă de cele mai multe ori cea mai importantă investiție pe care un client o face pe parcursul vieții.

În ce alte zone din București vom mai vedea proiecte imobiliare dezvoltate de Prima Development?

Așa cum am amintit anterior, avem în acest moment în autorizare peste 2.500 de apartamente în proiecte noi, în București. Aceste proiecte vor fi dezvoltate în sectoarele 1, 2 și 6 din București, în zone în care am identificat un potențial bun de dezvoltare. Pe aceste terenuri vom dezvolta proiecte de tip mixed-use, ansambluri rezidențiale de dimensiuni mari, care vor avea serviciile de care viitorii locatari ai apartamentelor au nevoie.

Nu avem o anumită zonă în care dorim să ne dezvoltăm în București. Avem un produs la care am lucrat în cei 16 ani de când activăm pe piața rezidențială, apartamentele noastre sunt foarte bine gândite din punctul de vedere al compartimentărilor și echipărilor și vom încerca să livrăm acest produs în cât mai multe zone din Bucuresti.

Apartamentele nu sunt adresate categoriei de client dintr-o anumită zonă a orașului, ci se pot amplasa oriunde, adresându-se clienților din respectivele zone, care caută un produs superior din punct de vedere calitativ, o locuință fiabilă, care să se comporte bine în timp și a cărei valoare să se aprecieze cu trecerea anilor.

Vezi și: Apartamentele și casele noi, mai scumpe cu până la 35%, până la finalul anului

un comentariu

  1. […] Clienții sunt din ce în ce mai exigenți în ceea ce privește calitatea construcției și a dotărilor apartamentelor pe care le achiziționează. Casele moderne și fiabile, care dispun de dotări mulate pe necesitățile stilului de viață actual sunt din ce în ce mai căutate. Andrei… Cititi mai multe aici: Casele moderne și fiabile, tot mai căutate de cumpărători […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here