Apartamentele și casele noi, mai scumpe cu până la 35%, până la finalul anului

3

Piața imobiliară a cunoscut un trend ascendent anul trecut, iar tendința se menține și în 2022, potrivit specialiștilor.

Prețurile locuințelor sunt așteptate să atingă maxime istorice, iar noi proiecte imobiliare vor demara pe piață.

Scumpirea locuințelor noi din piață a determinat tot mai mulți cumpărători să se îndrepte către imobile vechi. Cătălin Priscorniță, CEO și fondator al agenției imobiliare BLITZ, ne-a vorbit într-un interviu despre principalele provocări din piața imobiliare în noul an, dar și despre cum munca remote ne-a modelat alegerile în materie de locuințe, în ultimii doi ani.

Care sunt principalele provocări din piața imobiliară pentru anul în curs?

Anul 2021 a fost un an efervescent în imobiliare, cu provocări pe care le vom „moșteni” și în 2022. De exemplu, multe proiecte imobiliare au fost amânate din cauza procedurilor birocratice anevoioase de acordare a autorizațiilor de construcție.

Având în vedere acești factori, trendul prețurilor în imobiliare, în 2022, va fi unul crescător, iar prețurile în sine vor atinge maxime istorice.

Cum credeți că va arăta 2022 pe piața imobiliară?

În ciuda ritmului greoi de eliberare a autorizațiilor de construcție, noi proiecte imobiliare vor fi demarate. Atractive în acest sens sunt zonele limitrofe, pe care românii le preferă în detrimentul zonelor centrale și semicentrale.

Din nevoia de spațiu, oamenii care locuiesc în garsoniere vor căuta apartamente cu 2 sau 3 camere, iar cei care locuiesc în apartamente cu 2-3 camere se vor muta la case cu grădină sau case cu curte.

Cătălin Priscorniță, CEO și fondator al agenției imobiliare BLITZ

Piața imobiliară a înregistrat creșteri semnificative anul trecut. Care sunt estimările cu privire la prețul apartamentelor în acest an?

Conform datelor din piață, indici imobiliari și statistici din sursele de specialitate, prețurile la apartamente și case au crescut cu aproximativ 10-15 la sută în marile centre economice, în 2021.

La începutul acestui an, pe fondul reducerii cotei de TVA la 5% de la 1 ianuarie 2022, ar putea avea loc o ușoară corecție la prețurile locuințelor, sub plafonul de 140.000 de euro. Din punctul de vedere al sezonalității în imobiliare, ne așteptăm însă ca anotimpul călduros să vină cu un nou val de creșteri ale prețurilor, la nivelul municipiului Cluj depășind 2000 de euro/ metru pătrat.

Clujul este atipic din acest punct de vedere, prețurile la imobilele vechi sunt, dimpotrivă, mai mari decât la imobilele noi. Se întâmplă asta deoarece prețurile la apartamentele noi, mai spațioase decât imobilele vechi, au devenit mai dificil de achiziționat.

Proiectele imobiliare s-au dezvoltat în continuu în ultimii ani. Reușește oferta din piață să acopere cererea?

Cererea de locuințe va rămâne ridicată pe termen mediu. Piața construcțiilor noi a înregistrat progrese mari în ultima perioadă, chiar și în pandemie. În anii trecuți, 2019-2020, s-au dat în folosință anual, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică aproximativ 67 de mii de locuințe noi la nivelul întregii țări. Acest fapt se datorează ritmului ridicat de construcții noi, venit în urma cererii imobiliare tot mai mari.

Bucureștiul și zona Ilfov generează cele mai multe locuințe noi, aproape 20% din numărul de locuințe finalizate. Restul orașelor mai mici, precum Timișoara, Cluj sau Brașov, livrează anual aproape un sfert din numărul locuințelor noi din capitală și periferii.

Dezvoltatorii au menţinut și anul trecut ritmul de construcţie, în principal datorită gradului mare de precontractare al locuinţelor înainte de termenul de finalizare, de aproximativ 70%-75%.

Încep clienții să își îndrepte atenția și către apartamentele vechi?

Da, cumpărătorii încep să se orienteze spre apartamentele vechi, deoarece cererea imobiliară, per total, a devenit mai mare decât oferta. Asta reprezintă și o cauză a evoluției prețurilor la apartamentele vechi.

Astfel, având în vedere și majorarea prețurilor la apartamentele noi și faptul că bugetul cumpărătorilor este limitat, tot mai mulți români se îndreaptă către imobilele vechi. Din punct de vedere investițional, achiziția unui imobil vechi vine și cu inițiative de renovare, care se încadrează între 100-150 euro pe metru pătrat, conform noilor prețuri la materialele de construcție.

Dacă vorbim doar de aspectul locativ, însă, cei mai mulți români caută apartamente și case noi, iar această arie înregistrează și cea mai mare creștere de prețuri. Vorbim de majorări de 30-35%, în marile centre economice, până la finalul anului, potrivit estimărilor dezvoltatorilor. 

Există diferențe majore între orașele/regiunile României când vine vorba de comportamentul cumpărătorilor? Dar de prețurile din piață?

Există diferențe regionale, date în primul rând de dezvoltarea economică a regiunilor în cauză, infrastructura existentă, facilitățile de business dezvoltate, precum și de fondul de locuințe existent.  În topul celor mai accesibile locuințe sunt cele situate în zona de est și sud a țării. Aici, potrivit unei analize independente Blitz, trebuie să muncești aproximativ 5 ani pentru un apartament cu 2 camere, cu o suprafață de circa 50 mp.

Cele mai scumpe locuințe sunt cele situate în regiunea de nord-vest, respectiv Cluj, unde trebuie să muncești în jur de 9,5 ani pentru o locuință similară.

Dacă e să ne raportăm la diferențele de comportament, putem spune că românii își doresc, mai presus de toate, spațiu. Majoritatea locuințelor existente sunt prea mici pentru nevoile actuale.

Odată cu munca remote s-a simțit în piață și o migrare a oamenilor către orașele mai mici sau chiar zonele rurale. Credeți că va continua această tendință și în 2022 sau odată ce pandemia se va diminua oamenii se vor întoarce în marile orașe?

Având în vedere noul context pandemic la care a trebuit să ne adaptăm prin muncă remote, acesta ne-a modelat alegerile în materie de locuințe, în ultimii doi ani. În urma pandemiei se observă o tendință de orientare către locuințe mai spațioase, situate în zonele mai periferice ale marilor orașe, care oferă posibilități de amenajare a unui spațiu pentru work-from-home sau școala online.

Cu siguranță această tendință se va păstra și în anii următori, având în vedere că joburile remote au început să devină o nouă normalitate în rândul companiilor. Deci, este de așteptat ca oamenii să migreze spre periferii sau chiar zone rurale, unde prețurile imobiliarelor sunt mai mici, iar costul vieții este unul mai accesibil.

Vezi și: Tipuri de tapet pentru camera copiilor

3 comentarii

  1. […] Piața imobiliară a cunoscut un trend ascendent anul trecut, iar tendința se menține și în 2022, potrivit specialiștilor. Prețurile locuințelor sunt așteptate să atingă maxime istorice, iar noi proiecte imobiliare vor demara pe piață. Scumpirea locuințelor noi din piață a determinat tot mai mulți cumpărători… Cititi mai multe aici: Apartamentele și casele noi, mai scumpe cu până la 35%, până la finalul anului […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here