Casele naturale din pământ şi paie din Africa

0

La prima vedere pare a fi un decor de film. Sau poate că e un loc desprins din altă lume. Aceste case sunt construite din pământ de femei, cu cele mai simple metode. Și mai impresionante sunt desenele de pe case. CasoTeca îți prezintă casele naturale din pământ şi paie din Africa.

Într-un colț îndepărtat din Africa de Vest se află un sat care nu este obișnuit. Zidurile de lut ale clădirilor joase alcătuiesc Tiébélé din Burkina Faso, din apropierea graniţei cu Ghana, decorate cu fresce elaborate și modele geometrice, transformând fiecre formă circulară într-o adevărată operă de artă.

Satul izolat este casa poporului Kassena, unul dintre cele mai vechi grupuri etnice din Burkina Faso, care s-a stabilit în regiune încă din secolul al XV-lea.

Tiébélé Cour Royale este un complex de case din pământ care acoperă o suprafață de circa 1,2 hectare de teren, înconjurat cu ziduri circulare, la baza unui deal de unde se poate admira savana africană. Aici este reședința ofcială a șefului tribului. Zidurile de lut ale clădirilor sunt acoperite cu modele pentru a se diferenția de casle oamenilor. Bineînțeles, casa șefului tribului este cea mai decorată și este echivalentul unui palat regal. Dar nu toate casele sunt locuite.

Poporul Kassena și-a construit casele în întregime din materiale locale: pământ, lemn și paie. Pământul amestecat cu paie și bălegar de vacă este umezit până la o stare de plasticitate perfectă pentru a modela suprafețele aproape verticale. Astăzi, această tehnică este înlocuită de folosirea cărămizilor din pământ cu fundații pe pietre mari. Casele din Tiébélé sunt construite cu ziduri de apărare, fie că e vorba de potențiale inamici sau capriciile vremii. Pereții sunt de obicei ceva mai groși de 30 de centimetri, iar casele sunt proiectate fără ferestre, cu excepția unei mici deschizături, sau chiar două, pentru a lăsa înăuntru lumină suficientă pentru a vedea. Ușile de la intrare sunt înalte de doar 60 de centimetri , care nu lasă razele soarelui să pătrundă foarte mult în interior. Acoperişurile sunt protejate cu scări de lemn care sunt uşor de retractat, iar berea locală, dolo, este fabricată acasă.

După construcţia caselor, femeile desenează pe pereţi folosind noroi colorat şi cretă albă. Motivele şi simbolurile sunt fie luate din viaţa de zi cu zi, fie din religie şi credinţă. Pereţii terminaţi sunt apoi lustruiţi uşor cu pietre, fiecare culoare fiind lustruită separat, pentru ca acestea să nu se estompeze şi să se combine. La final, întreaga suprafaţă este acoperită cu un lac natural, produs din păstai de Nere, un arbore african. Decorarea pereţilor se face de obicei înaintea sezonului ploios. Adăugarea de bălegar de vacă, compactarea straturilor de pământ, lustruirea stratului final şi lăcuirea, toate aceste elemente fac din aceste structuri să fie rezistente la vremea umedă şi permit caselor să reziste mai mult timp.

case africa10

case africa11

case africa12

case africa13

case africa 14

case africa

case africa4

case africa5

case africa6

case africa8

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here