Ce legume poţi creşte în apartament

2

Sezonul rece nu trebuie să însemne sfârşitul consumului de legume proaspete. Iar dacă stai în apartament, află că este posibil să creşti anumite legume chiar la tine acasă. Trebuie să stii că nu este cea mai uşoară metodă şi nici să nu te aştepţi la culturi uriaşe! CasoTeca îţi spune ce legume poţi creşte în apartament.

Cele mai mari provocări pentru legumele cultivate în apartament sunt lumina scăzută, lipsa insectelor care ajută la polenizare şi lipsa vântului. Dar, dacă actorul Matt Damon a reuşit să cultive cartofi pe Marte (vezi filmul Marţianul), atunci merită să încerci.

Cu toate acestea, partea bună este că poţi controla apa, solul şi fertilitatea. Din nefericire, bolile şi insectele ar putea să atace plantele, dar din moment ce acestea sunt chiar sub nasul tău, poţi controla uşor problema.

Iată câteva sfaturi pentru cultivarea legumelor în apartament:

Foloseşte un mix de pământ, nu sol direct din grădină.

Ghivecele sau vasele în care vrei să plantezi trebuie să aibă un bun sistem de drenaj şi să fie de mărime potrivită pentru legumă. Spre exemplu, rădicinile verdeţurilor au nevoie de o adâncime de doar cinci centimetri, în schimb, rădăcinile roşiilor, au nevoie de o adâncime de cel puţin 30 de centimetri.

Citește și 10 arbuști decorativi care înfloresc primăvara

Ferestrele luminoase nu furnizează suficientă lumină, zilele sunt mai scurte, iar lumina zilelor de iarnă nu este la fel de puternică. De aceea, recomandat este să foloseşti o lampă pentru plante sau lumină fluorescentă.

Nu pune ghivecele foarte aproape de ferestre sau în apropierea surselor de căldură.

Morcovii se acomodează uşor mediului din apartament. Morcovii rotunzi sunt cei mai uşor de cultivat în apartament şi asta pentru că au nevoie de mai puţin spaţiu şi cresc repede. Pentru acest tip de legumă ai nevoie de recipiente lungi, de formă dreptunghiulară. Secretul unei bune perioade de germinare este să păstrezi solul umed. Acoperă uşor seminţele cu pământ umed, dar nu prea mult, deoarece ai putea opri procesul de germinare. Seminţele ar trebui să germineze în circa două săptămâni, iar numărul de zile până la maturitate depinde de tipul de morcovi pe care îl cultivi.

Ce legume poţi creşte în apartament

Usturoiul are nevoi speciale în ceea ce priveşte temperatura, pentru a forma bulbi, dar poţi avea un stoc de frunze care pot fi folosite cu brio în locul căţeilor de usturoi. Şi nici nu ai nevoie de un recipient mare, deoarece rădăcinile au nevoie de o adâncime de 10 centimetri. Plantează pur şi simplu un căţel de usturoi la o adâncime de doi centimetri şi udă regulat. În circa o săptămână, căţeii de usturoi vor germina. Lasă-i să crească circa 20-25 de centimetri înainte de a tăia partea verde a plantei. Taie ce ai nevoie şi restul lasă-l aşa. Deşi acesta va putea creşte din nou, calitatea nu mai este aceeaşi, de aceea, mai bine pui într-un alt recipient alt căţel de usturoi când îl consumi pe celălalt.

Ce legume poţi creşte în apartament

Ardeii sunt probabil cei mai întâlniţi în casele gospodinelor. Chiar dacă aceştia se ofilesc dacă îi prind frigul, ardeii sunt plante perene. Ardeii dulci nu s-au comportat bine în interiorul unei case, dar ai putea să încerci. Nu se ştie niciodată. În schimb, vei avea suces cu ardeii iuţi. Foloseşte un vas înalt de 20 de centimetri. Ardeii iuţi au nevoie de cel puţin zece ore de lumină şi ai grijă să nu-i uzi prea mult. Plantele se autopolenizează, dar poate că va fi nevoie să le ajuţi puţin. Fie scuturi puţin plantele una de cealaltă, fie foloseşti un tampon de bumbac pentru a pudra fiecare floare cu polen.

Ce legume poţi creşte în apartament

Lăptuca sau orice alt tip de salată sunt plante care cresc rapid şi nu au rădăcini adânci. În plus, după recoltare, acestea vor continua să crească. Alege un vas care să fie adânc de circa cinci-zece centimetri şi umple-l cu sol umed. Presară seminteţele şi apasă-le uşor în suprafaţa solului. Udă-le pentru a păstra solul umed, iar perioada de germinare durează circa o săptămână. Lasă plantele să crească circa 10-15 centimetri înainte de recoltare. Taie sau rupe frunzele exterioare şi lasă centrul mijlocului să tot crească.

Ce legume poţi creşte în apartament

Germenii sunt probabil cel mai uşor de obţinut în interior. Nu ai nevoie nici de prea mult spaţiu şi nici de prea mult timp. Germenii sunt un mix de seminţe de diferite legume şi plante precum sfeclă, ridichi, varză sau busuioc. Nu vei avea nevoie de prea mult pământ şi ai nevoie de o tavă de cinci centimetri înaltă. Acoperă fundul tăvii cu un strat de pământ, udă puţin şi pune seminţele. Acoperă foarte puţin seminţele cu pământ şi apasă gentil pe seminţe pentru ca acestea să ia contact cu primul strat de pământ umed. Udă  uşor cu un pulverizator de apă. Perioada de germinare este de câteva zile. Începe recoltarea atunci când seminţele au dezvoltat două seturi de frunze adevărate. Foloseşte o foarfecă pentru a le tăia de la nivelul solului, pentru a avea o nouă recoltă de germeni.

Ce legume poţi creşte în apartament

Nu poţi cultiva bulbi de ceapă în interior, dar arpagicul, la fel ca frunzele de usturoi, se comportă bine. De fapt, ar putea rivaliza cu germenii, atât de uşor poate fi cultivat. Unii cultivatori nici nu folosesc seminţe, ci doar partea de jos a cepei, cea cu mustăţi. Totuşi, dacă vrei, poţi cumpăra de la piaţă o mână de arpagic. Pune arpagicul într-un pahar cu apă de doi centimetri pe fund. Când rădăcinile au ajuns la câţiva centimetri în lungime, transferă-le într-un ghiveci. Poţi recolta doar frunzele verzi, lăsând circa doi centimetri pentru a creşte din nou. Dacă vrei să foloseşti toată planta, scoate şi micile rădăcini albe.

Ce legume poţi creşte în apartament

Suntem obişnuiţi să vedem cum plantele roşiilor se ofilesc la sfârşitul sezonului, dar acestea sunt plante perene. Nu este recomandat să aduci o plantă de roşie din grădină în interiorul casei, deoarece planta este prea mare şi are deja problemele sfârşitului de sezon. Totuşi, poţi planta roşii direct din seminţe la sfârşitul verii. Seminţele germinează foarte repede. Când plantele au ajuns la o înălţime de şapte-zece centimetri, mută-le într-un recipient “permanent” şi asigură-te că au cel puţin zece ore de lumină pe zi. Este mult, dar este o plantă cu fructe şi are nevoie de multă lumină pe perioada iernii. Foloseşte şi fertilizator atunci când muţi plantele în ghiveciul mare. Odată ce plantele au început să înflorească, va trebui să le scuturi periodic, pentru a permite polenizarea de pe floare pe floare. Fără polenizare, nu vei avea parte de nicio roşie.

Ce legume poţi creşte în apartament

Voi ce legume aţi cultivat în apartament şi ce sfaturi aveţi?

2 comentarii

  1. […] Sezonul rece nu trebuie să însemne sfârşitul consumului de legume proaspete. Iar dacă stai în apartament, află că este posibil să creşti anumite legume chiar la tine acasă. Trebuie să stii că nu este cea mai uşoară metodă şi nici să nu te aştepţi la… Cititi mai multe aici: Ce legume poţi creşte în apartament […]

  2. […] Dacă stai în apartament, află că este posibil să creşti anumite legume chiar la tine acasă. Trebuie să stii că nu este cea mai uşoară metodă şi nici să nu te aştepţi la culturi uriaşe! În balcon nu vei obține o producție prea mare, însă satisfacția de a consuma produsele crescute chiar de tine și prospețimea acestora merită efortul, potrivit casoteca. […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here