TIPS&TRICKS: Îndreptarea greșelilor din amenajările de interior

1

În amenajările de interior se pot face numeroase greşeli, de la alegerea mobilierului şi accesoriilor, la paleta de culori folosită, mai ales dacă nu se apelează la un specialist designer care să facă un proiect înainte de începerea lucrărilor.

Sunt şi situaţii în care  greşelile făcute se pot remedia pe baza sfaturilor unui specialist. Natalia Beleva, designer de interior (www.cocoonhome.ro), a identificat mai multe astfel de greşeli comune care apar în amenajările şi renovările de interior, prezentând şi soluţiile pentru înlăturarea acestora:

Alegerea unui covor prea mic

Folosirea unui covor de dimensiuni reduse va face camera să pară fragmentată. Soluția corectă este un covor care cuprinde până si cea mai mare piesă de mobilier, precum o canapea lungă. În cazul în care aveți deja un covor pe care doriți să îl păstraţi, dar accesta este prea mic, vă sugerez să îl așezați peste o carpetă sau un covor de iută sau sisal de dimensiuni mai mari.

Pentru dormitor, alegeți un covor care este cu cel puțin 140 cm mai lat decât patul. În zona de dining, utilizaţi un covor care încadrează atât masa, cât și scaunele când acestea sunt folosite, pentru a evita agățarea acestuia la mutarea lor. Nimănui nu-i place să se așeze la masă și să prindă picioarele scaunului de marginea covorului. Trebuie să știți că, în culori puternice, acestea micșorează spațiul. Vă sugerez să renunțați la covoarele demodate, cu modele tradiționale, întrucât acestea pot afecta echilibrul amenajării.

Blocarea luminii naturale sau alinierea mobilierului

O perdea generoasă poate fi frumoasă, dar dacă împiedică pătrunderea luminii natural în interior, camera va fi mult mai puțin primitoare. Vă sugerez să optați pentru perdele în culori neutre, deschise. Acestea adaugă textură și căldură, dar și lasă lumina să pătrundă. Pentru a profita din plin de lumina naturală atunci când aveți ferestre mici, evitați să poziționați orice fel de  mobilier în fața ferestrelor, dacă acesta este mai înalt decât pervazul.

Când aveți un loc strâns, instinctul poate fi să împingeți fiecare piesă la perete, având impresia că astfel se va crea spațiu în mijloc. Amplasarea mobilierului în funcție de perimetru va face, de fapt, ca un spațiu mic să pară și mai mic. Dar dacă lăsați loc între piesele de mobilier și pereți veți face camera să pară mai încăpătoare.

Într-o cameră de zi, aranjați o zonă de conversație cu fotolii ușoare pe un covor mic, la 30-40 cm de perete. Astfel veți da iluzia unei camere care este aerisită și mai puțin înghesuită. Recomand ca în dormitor să nu aglomerați toată încăperea cu piese de mobilier. Este important să aveți doar minimul necesar; în loc să achiziționați o comodă în plus, mai bine sortați garderoba și faceți spațiu în dulap.

Lumina prea puternică

Lumina de la interior este deosebit de importantă, deoarece un iluminat corect aduce un plus substanțial designului de interior, şi nu degeaba se discută despre designul luminii. Echilibrul este cel care dictează şi în cazul soluţiei de iluminat. Un iluminat prea slab este dăunător și poate duce chiar la depresii.

În acelaşi timp şi unul prea puternic în care interiorul este inundat de lumină nu este nici el indicat. Cel mai luminos bec nu este întotdeauna cel mai bun. Becurile cu multi wati au tendința de a face spațiul să pară rece și înțepenit în loc de călduros și confortabil.

În schimb, alegeți becuri de 60-75 wati în zone comune pentru a ilumina la nivel necesar, dar nu prea intens. În spațiile personale ca dormitorul sau baia, un bec de 40-60 de wați este cel mai bun; oferă o lumină mai blândă și mai atmosferică, dar care este și suficient de puternică pentru a citi.

O altă greșeală des intalnită este folosirea unui singur corp de iluminat deasupra capului. Pentru funcționalitate, este posibil să ofere cantitatea potrivită de lumină, dar din punct de vedere estetic, aceasta nu este suficientă. O lustră poate fi orbitoare și copleșitoare într-o cameră. Pentru a echilibra și a face spațiul mai primitor, aveți nevoie de o îmbinare de lumini de masă, de podea sau de perete.

Câteva sfaturi importante:

Într-o cameră de zi cu o canapea standard, utilizați cel puțin două lămpi de masă, iar dacă există mai mult de o zonă de ședere în cameră, amplasați la fiecare o lampă de podea lângă o banchetă sau un set de fotolii. În dining, optează pentru un set de lămpi de masă amplasate pe bufet, sau lampadare ce încadrează o consolă.

De asemenea, în dormitor trebuie evitată folosirea unui candelabru masiv montat deasupra patului, întrucat sunt de modă veche. Recomand o lumină uniformă și caldă, redată prin mai multe straturi de lumină: lustră sau plafonieră, lămpile de pe noptiere și nișe cu benzi LED.

un comentariu

  1. […] În amenajările de interior se pot face numeroase greşeli, de la alegerea mobilierului şi accesoriilor, la paleta de culori folosită, mai ales dacă nu se apelează la un specialist designer care să facă un proiect înainte de începerea lucrărilor. Sunt şi situaţii în care  greşelile… Cititi mai multe aici: TIPS&TRICKS: Îndreptarea greșelilor din amenajările de interior […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here