Ce pomi sunt mai rezistenți la frig și boli. Află ce pomi fructiferi poți să ai în curte

1

Cei mai de seamă gospodari au în curtea casei cel puțin un pom fructifer cu care se mândrește. Dacă și tu ai suficient spațiu, timp și resurse pentru a avea grijă de pomii fructiferi, îți oferim următoarele sfaturi de îngrijire.

De asemenea, dacă te gândești să îți completezi curtea cu pomi fructiferi de diferite soiuri, îți spunem și care sunt cei mai potriviți.

Cei mai rezistenți pomi fructiferi la frig, dăunători și boli

Pomii fructiferi nu sunt doar frumoși, ci și foarte utili pentru că, în anumite anotimpuri, ne oferă fructe gustoase și sănătoase. Pentru începători este foarte util să știe care sunt cele mai rezistente plante fructifere și cum să aibă grijă de ele.

Exemplarele de dimensiuni medii sau mici pot însenina chiar și un colț al terasei sau balconului. Să ai pomi fructiferi, chiar și mici, este o modalitate perfectă de a avea mereu la îndemână fructe proaspete și de sezon.

Totuși, ca și în cazul florilor, fiecare pom fructifer are nevoile lui speciale. Află în cele ce urmează care sunt cel mai puțin pretențioase soiuri de pomi fructiferi, dar foarte rezistenți la frig, paraziți și boli.

Plante fructifere rezistente la frig

Există soiuri care pot rezista chiar și la cel mai intens frig. Acestea plante sunt foarte puternice și, în ciuda condițiilor meteorologice, sunt încă capabile să producă fructe excelente. Acestea sunt:

Zmeurul (originar din nordul Europei, potrivit pentru cultivare pe balcon sau terasă, crește până la 150-200 cm, înflorește primăvara și rodește vara)

Afinul (originar din zona nordică a lumii, înflorește primăvara și rodește între sfârșitul verii și începutul toamnei)

Mandarinul (originar din Asia, crește până la maximum 3 metri, fructele apar toamna târziu, spre iarnă).

Alte plante rezistente la temperaturi scăzute sunt:

Kaki-ul (provenit din Japonia, poate crește până la 12 metri, fructele se recoltează în noiembrie)

Migdalul (provenit din Asia, poate  crește până la 10 metri, rezistent la paraziți și boli),

Piersicul (poate crește până la maxim 5 metri, în funcție de soi, rodește devreme și în culori diferite)

Gutuiul (crește maxim 5 metri, rodește vara, este rezistent la boli și dăunători), gutuiul (originar din zona mediteraneană, cresc până la 5 metri, rodește iarna, recoltarea are loc la începutul toamnei)

Căpșunele cățărătoare (poate fi cultivat pe balcoane și terase, poate fi udat după 3 luni de la plantare).

Pomi fructiferi care nu necesită îngrijire sporită

Există unele soiuri care necesită foarte puțin tratament de întreținere. Aceștia sunt:

 • Smochin: aparține familiei dudului și provine din India și din Turcia asiatică. Cresc bine în zonele însorite cu climat mediteranean. Plantă simplă de crescut chiar și în ghivece;

 • Prun: prunul se adaptează la diverse condiții climatice și de sol. Ideali și pentru cultivarea în ghivece, prunii sunt și autofertili, ceea ce înseamnă că nu au nevoie de alți pruni din apropiere pentru a produce fructe;

 • Nucul: o plantă foarte apreciată atât pentru lemnul său prețios, cât și pentru fructele sale hrănitoare. Pentru a crește bine, nucile au nevoie de căldură, adăpost și multă lumină. De asemenea, preferă solurile bogate, adânci.

Descoperă și: Vrei să ai fructe până în toamnă? Iată cu ce amestec trebuie să stropești pomii fructiferi în aprilie

Alți pomi fructiferi cu puține nevoi în ceea ce privește îngrijirea

 • Cireș: plantă fructiferă foarte apreciată pentru lemnul său prețios, florile încântătoare albe și roz și fructele dulci și suculente. Majoritatea florilor de cireș apar primăvara dar, cu toate acestea, există unele soiuri care înfloresc spre sfârșitul toamnei sau chiar iarna;

 • Rodie: copaci de foioase care, în climatele mai calde, rămân veșnic verzi. De mare valoare ornamentală, datorită prezenței frunzelor lucioase și a unui frumos roșu aprins, planta de rodie produce flori tubulare și fructe delicioase. Este o plantă care crește bine fără nevoi speciale și pentru că este greu afectată de boli și paraziți;

 • Măr: dintre toți pomii fructiferi, mărul este cel mai simplu de cultivat și, prin urmare, mai potrivit pentru începători. Multe soiuri de măr, pe lângă faptul că au puțină nevoie de îngrijire, sunt și foarte rezistente la boli.

Plantele fructifere rezistente la dăunători

Urmează plantele fructifere sunt rezistente la boli și la atacul paraziților.

 • Măr: plantă capabilă să crească oriunde, chiar și în ghivece, atâta timp cât există un drenaj bun. Pe lângă faptul că produc fructe cu proprietăți nutritive excepționale, merii au și o mare putere decorativă datorită florilor încântătoare care apar primăvara;
 • Par: pomi cu creștere lentă care încep să producă fructe abia la vârsta de 3 ani.

Plante fructifere rezistente la boli

Există și pomi fructiferi care se îmbolnăvesc rar, astfel că nu trebuie să le acordați o atenție foarte mare privind acest aspect:

 • Cireș: cele mai rezistente soiuri sunt Cuoricina și cireșele Morello din Piemont, care se coc ambele la începutul lunii iunie și Visciola, cunoscută pentru fructele sale suculente cu pulpă închisă, care se coc spre sfârșitul lunii iunie;
 • Măr: multe soiuri de măr sunt adesea atacate de viermi, afide, molii. Cu toate acestea, există și multe variante care sunt capabile să reziste bine celor mai frecvente boli și paraziți. Printre acestea se n umără Commercio, un soi care se coace la sfârșitul lunii noiembrie și care necesită puțină întreținere, San Giovanni, un soi timpuriu care se coace la începutul lunii iulie și care produce fructe gustoase cu pulpă făinoasă și Rancesca, un soi străvechi care se coace la începutul lunii septembrie;
 • Curmal: provenind din Asia de Est, planta de curmal este rezistentă la majoritatea paraziților și, în orice caz, paraziții care afectează această plantă, cum ar fi coșenila, cauzează doar rar probleme serioase.

Sursa:  ego.ro 

un comentariu

 1. […] Cei mai de seamă gospodari au în curtea casei cel puțin un pom fructifer cu care se mândrește. Dacă și tu ai suficient spațiu, timp și resurse pentru a avea grijă de pomii fructiferi, îți oferim următoarele sfaturi de îngrijire. De asemenea, dacă te gândești… Cititi mai multe aici: Ce pomi sunt mai rezistenți la frig și boli. Află ce pomi fructiferi poți să ai în curte […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here