Croitorul fagului, un gȃndac frumos din pădurile noastre

1

Printre minunăţiile ce pot fi observate ȋn pădurile noastre se numără o specie de gȃndac gri-albăstrui cu pete negre, croitorul fagului, Rosalia alpina.

Este una dintre cele mai cunoscute insecte din Europa datorită dimensiunilor sale și coloritului neașteptat.

Perioada cea mai potrivită pentru a o observa este perioada iulie-august deși primii adulţi apar ȋncă din iunie și dispar abia după luna septembrie. Mai ȋntȃi, se pot vedea masculii, apoi, la distanţă de circa o săptămȃnă, femelele. Sunt activi ȋncepȃnd cu orele 10-11 și pȃnă pe la orale 17-18, perioada maximă fiind la prȃnz.

Fiecare mascul ȋși apără teritoriul, o zonă de pe scoarţa copacului.

Femelele depun ouă ȋn fisurile scoarţei fagilor bătrȃni sau ȋn lemn putred, expus soarelui. Larvele sapă galerii ȋn lemn, la o adȃncime de 4-10 cm. Stadiul larvar durează 2-3 ani, ȋn funcţie de condiţiile meteo și de calitatea lemnului.

Durata de viaţă a adulţilor variază ȋntre 15-24 zile.

Vezi și: Hotelul pentru insecte, un proiect pentru copii si adulti curiosi

Cum arată croitorul fagului?

De la prima vedere, ne impresionează prin lungimea corpului său ce variază ȋntre 1,5-3,5 cm. Antenele au aceeași lungime cu corpul, la femele și de două ori dimensiunea sa, la masculi. De-a lungul lor, prezintă smocuri negre de perișori.

Elitrele (aripile chitinoase) sunt plate, gri-albăstrui cu pete negre. Picioarele și antenele sunt tot gri albăstrui, contribuind la camuflarea pe scoarţa fagului, gazda sa preferată.

Corpul animalului este de fapt negru, coloritul fiind dat de un strat de perișori fini, albăstrui sau negri lucioși care ȋl acoperă.

Petele variază ca număr și pot fi absente. Unele exemplare au un colorit rozaliu.

Numele știinţific al speciei face referire la munţii Alpi, loc de unde au fost colectate exemplarele descrise prima dată de Carl Linnaeus.

Arealul de distribuţie cuprinde centrul și sudul Europei.

Specia este protejată de OUG 57/2007 privind regimul ariilor protejate și de Directiva Habitate a UE.

Supravieţuirea croitorului fagului depinde de prezenţa copacilor bătrȃni și a lemnului putred. Prin eliminarea acestora, sunt condamnate la dispariţie numeroase specii de nevertebrate care la rȃndul lor, reprezintă hrana multor specii de păsări și mamifere.

Sursa foto: www.juzaphoto.com

 

un comentariu

  1. […] Printre minunăţiile ce pot fi observate ȋn pădurile noastre se numără o specie de gȃndac gri-albăstrui cu pete negre, croitorul fagului, Rosalia alpina. Este una dintre cele mai cunoscute insecte din Europa datorită dimensiunilor sale și coloritului neașteptat. Perioada cea mai potrivită pentru a o… Cititi mai multe aici: Croitorul fagului, un gȃndac frumos din pădurile noastre […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here