Ce preferințe au românii de Paște? Barometru Casoteca

1

În urmă cu câteva zile am creat un scurt chestionar pentru a putea observa preferințe legate de mâncarea, băutura și obiceiurile preferate de Paște.

După întrebare și răspuns, în acest articol vă prezentăm obiceiurile și preferințele de consum a respondenților noștrii.

Mâncarea tradițională

Rezultatele chestionarului au indicat, spre surprinderea nimănui, sarmalele ca fiind preferatele în mai mult de 50% din cazuri. Sarmalele, urmate de ouăle vopsite, friptura de miel și ouăle umplute sunt cele mai îndrăgite mâncăruri tradiționale ale respondenților noștri.

Ce nu poate lipsi de la masa de Paște? Conform rezultatelor, masa festivă de Paște nu se poate ține fără salata de boeuf și vin. Alte mâncăruri din această categorie sunt pastrama, ouăle și friptura, însumând felurile principale ale mesei.

O dată ce am terminat cu masa este normal să mâncăm și ceva dulce, dar care este preferata? Lupta a rămas în continuare foarte strânsă între pască, cozonac, chec și alte prăjituri, însă cozonacul a fost alegerea celor mai multor persoane, la un singur răspuns distanță de clasica pască.

 

În discuția despre aceste mâncăruri tradiționale nu putem să nu ne întrebăm: Cât durează pregătririle? Cu o egalitate de răspunsuri în cadrul chestionarului, putem concluziona că festinul de mâncăruri tradiționale este pregătit într-o zi sau două, așa cum am fost învățați de mici că vinerea și sâmbata săptămânii mari, sunt rezervate pentru făcut mâncare și curățenie în casă. Dar după ce sunt petrecute o zi sau două în bucătărie, cât timp vom mânca din acestea? Respondenții ne-au recunoscut că mănâncă din această mâncare pregătită, de la încă o zi după Paște, chiar până la 3-5 zile după acesta.

Am întrebat cititorii Revistei Casoteca cât îi costă aproximativ pregătirile mesei de Paște, însă chestionarul fiind completat cel mai probabil înaintea cumpărăturilor necesare, presupunem că este o aproximare a prețurilor din anii trecuți, înainte de creșterea drastică a prețurilor din ultimele luni. Cele mai multe răspunsuri au variat între variantele de 300-500 de lei și 1000-1500 de lei, datele fiind aproape imposibil de interpretat, necunoscând obiceiurile alimentare de zi cu zi, numărul persoanelor din familie și multe alte variabile.

 

Tradiții de Paște

Tradițiile din bătrâni sunt influențate de cele mai multe ori de zona în care te aflii, însă 2 tradiții sunt nelipsite în orice familie, dar și în barometrul nostru. Înroșirea și ciocnirea ouălelor sunt cele mai comune tradiții, fiind unul dintre primele lucruri care ne vine în minte în momentul în care ne gândim la această sărbătoare.

Vezi și Secretele ouălor de Paște: Cum să fierbi perfect ouăle pentru vopsit și să obții cele mai frumoase rezultate

În încheiere, 62% din respondenți ne-au spus că au în plan să petreacă sărbătorile Pascale cu familia, restul cu prietenii. Oriunde vă veți petrece Paștele în acest an, vă dorim multă sănătate, odihnă și bucurie.

Vă mulțumim pentru răspunsurile trimise!

Surse foto: pinterest.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here